Фото: Pixabay

У NASA показали симуляцію падіння людини у чорну діру (відео)

Чорні діри залишаються одним з найзагадковіших об'єктів Всесвіту. Вчені Національного управління з аеронавтики й дослідження космічного простору Сполучених Штатів Америки поділились цікавим відео, на якому зображена симуляція падіння людини в чорну діру.

Як повідомляє Sciencealert, для моделювання такої ситуації науковці використали суперкомп'ютер. Наразі ця візуалізація є найкращою.

Варто зазначити, що чорні дірки — це ядра мертвих зірок, які сколапсували під дією власної гравітації в крихітну точку дуже щільної матерії, а їхні властивості неможливо описати принципами фізики. Астрофізик Центру космічних польотів NASA імені Годдарда Джеремі Шнітман наголошує, що люди часто цікавляться питанням, що буде з людиною, якщо та потрапить у чорну діру. 

"Моделювання цих важко уявних процесів допомагає мені пов’язати математику теорії відносності з реальними наслідками у реальному Всесвіті", — додав він.

Вчений заявив, що створив дві симуляції, а саме, що буде, якщо камера не потрапляє за обрій подій, а вистрілює назад; і ще одну, коли вона все ж таки перетинає горизонт подій й більше не повертається.

Для моделювання відео симуляції вчені взяли чорну дірку з масою 4,3 мільйона Сонць, що можна порівняти з чорною діркою "Стрілець А", яка розташована в центрі нашої галактики, і спробували прорахувати всі дані на суперкомп’ютері. Варто додати, що підсумками відпрацювання дослідження науковці отримали 10 терабайтів даних, що генерувалися п'ять діб. Для порівняння середньостатистичний ноутбук робив би той самий обсяг завдань протягом 10 років.

Відео починається з моменту, коли уявна камера знаходиться від чорної діри на відстані 640 мільйонів кілометрів та рухається всередину. У міру наближення диск навколо чорної діри та її внутрішня структура, відома як фотонне кільце, стають чіткішими для глядача. Простір та час стають дедалі більш викривленими в міру наближення камери. Зрештою, модель людини здійснює майже два оберти навколо чорної дірки перш ніж піти за обрій.

В іншій версії симуляції відбувається щось схоже, проте камера за підсумком все ж таки виходить з гравітаційного тяжіння чорної діри та відлітає. Зокрема, вчені NASA показали коротше відео занурення у чорну дірку із підтримкою 360 градусного бачення.

Нагадаємо, у травні Science Alert повідомляв, що у червні людство мало змогу спостерігати рідкісне космічне явище — парад шести планет Сонячної системи. У нічному небі з'являться одразу Меркурій, Марс, Юпітер, Сатурн, Нептун та Уран. Не можна буде побачити лише Венеру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 15.06.2024 04:34