Фото: Pixabay

Парад шести планет: у червні жителі Землі зможуть спостерігати рідкісне явище

Вже у червні людство матиме змогу спостерігати рідкісне космічне явище — парад шести планет Сонячної системи. У нічному небі з'являться одразу Меркурій, Марс, Юпітер, Сатурн, Нептун та Уран. Не можна буде побачити лише Венеру.

Про це повідомляє Science Alert.

Науковці вказують, що одразу кілька планет у нічому небі з'являються вкрай рідко. Будь-яка одночасна поява в небі від трьох до семи планет називається парадом.
З'єднання п'яти чи шести планет відоме як велике вирівнювання, однак вирівнювання п'яти планет зустрічається значно частіше, ніж шести.

Часто паради планет зображують на ілюстраціях і графіках як строгу лінію, в яку вони начебто шикуються, але насправді нічого подібного не відбувається.

"Парад планет відбувається через те, що всі вони обертаються довкола Сонця приблизно в межах однієї площини, яка називається екліптикою. Це положення планет пов'язане з тим, як формуються зірки та планети навколо них. Зірка починає обертатися в хмарі космічного матеріалу, а хмара навколо неї перетворюється на диск, який живить світило. Планети утворюються з матеріалу, що залишається", — йдеться у повідомленні. 

Ілюстрація параду планет

На фото: ілюстрація параду планет. Джерело: Science Alert

Саме такий парад планет і станеться на початку червня. Побачити його можна буде за годину до світанку. При цьому Меркурій, Марс, Юпітер і Сатурн вдасться роздивитися неозброєним оком. Щоб спостерігати за Нептуном і Ураном, потрібні будуть телескопи, адже ці планети є занадто далекими та тьмяними на тлі нічного неба.

Таке видовище можна буде спостерігати ще кілька разів протягом найближчих років, а саме — 28 серпня 2024 року і 18 січня 2025 року. Також 28 лютого 2025 року на жителів Землі чекає ще одне неймовірне видовище — парад за участі семи планет Сонячної системи.

Нагадаємо, у січні вчені показали цікаве відео, на якому зображено, як високо можна стрибнути на різних планетах Сонячної системи. З відео можна зрозуміти, що гравітація на Марсі наполовину слабша, ніж на Землі. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 25.05.2024 02:58