Фото: Pixabay

Місія NASA вартістю $5 млрд під загрозою зриву: що сталося

Місія Національного управління з аеронавтики й дослідження космічного простору Europa Clipper, яка спрямована на дослідження супутника Юпітера Європи, опинилась під загрозою зриву. Її фінансування NASA обійшлося в п'ять мільярдів доларів. 

Як повідомляє SciTechDaily, фахівці виявили, що деякі транзистори, які використовують для управління дослідницьким апаратом, можуть не витримати інтенсивної радіації від Юпітера.

Проблема з транзисторами виявилася у травні, коли команду місії повідомили, що ті виходять з ладу при менших дозах радіації, ніж очікувалося.

"Наразі виробник співпрацює з командою місії, щоб підтримати поточні радіаційні випробування та аналіз, щоб краще зрозуміти ризик використання цих частин на дослідницькому апараті", — зазначає видання.

Варто наголосити, що електроніку, яка є захищеною від радіації, використовують у промисловості для захисту космічних апаратів від радіаційних пошкоджень, що можуть виникнути в космосі. Проте магнітне поле Юпітера у 20 000 разів сильніше за магнітне поле Землі, що створює надзвичайно жорстке радіаційне середовище.

"Рівень радіації, який може впливати на транзистори апарату місії Europa Clipper, є явищем, про яке галузь не знала, і являє собою нещодавно виявлену прогалину в галузевих стандартах радіаційної кваліфікації партій транзисторних пластин", — додали у виданні.

Наразі для розв'язання цієї проблеми проводять спільні випробування в Лабораторії прикладної фізики імені Джона Хопкінса та Центрі космічних польотів імені Годдарда NASA.

Зазначається, що місію Europa Clipper планують почати 10 жовтня. Дослідницький апарат має прибути до Юпітера у 2030 році, де він проведе наукові дослідження, щоб зрозуміти потенційну придатність для життя Європи.

Вкрита товстою кіркою льоду Європа, як вважають вчені, містить величезний підповерхневий океан солоної води, що підтримується теплом завдяки приливному нагріванню під дією гравітації Юпітера. Наявність розрідженої атмосфери, яка в основному складається з кисню, робить Європу головною ціллю для майбутніх астробіологічних місій NASA. Водночас вартість місії оцінюють приблизно в п'ять мільярдів доларів, що робить її однією з найдорожчих планетарних наукових місій.

Нагадаємо, раніше видання Science Daily повідомляло, що канадські вчені виявили планету, яка потенційно є придатною для життя. Екзопланета LHS 1140 b може мати атмосферу та океан рідкої води.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 15.07.2024 09:45