Фото з Telegram-каналів

Венера поряд із Місяцем й Полярне сяйво: у небі над Україною помітили одразу два рідкісних явища (фото)

Ще кілька днів тому Мережу сколихнула новина про незвичайний спалах у небі над Києвом та областю, який, як пояснили у Космічному агентстві України, був спричинений падінням метеорита з потоку Лірид. А вже 23 квітня загальне здивування викликали нові явища. Так, у вечірньому небі столиці, Київської, Чернігівської та Рівненської областей українці спостерігали Венеру поряд із Місяцем, а також дивовижне сяйво, схоже на Північне.

Користувачі соцмереж активно діляться кадрами унікальних астрологічних явищ. Очікується, що 26 квітня поряд із Місяцем можна буде побачити Марс.

Крім того, користувачі публікують фото дивовижного забарвлення неба, яке нагадує Північне сяйво. Таке незвичайне явище помітили жителі Київської області.

Раніше астрономи повідомляли, що 23 квітня, о 15:31 за київським часом (12:31 GMT), Місяць пройде за 1°17' від Венери. Місячний диск буде освітлений на 10%, а видимий блиск планети становитиме -4,1, що досить яскраво, щоб його можна було побачити без оптичних приладів.

О 16:03 за київським часом (13:03 GMT) відбулося поєднання Місяця та Венери. До цього моменту світила трохи віддаляться один від одного, і відстань між ними становила 1 ° 18 '. Венера з'явилася у небі ввечері після заходу Сонця. Місяць і планета перебували у сузір'ї Тельця.

Відомо, що, окрім Сонця, Венера та Місяць вважаються двома найяскравішими об'єктами на небі. Астрономи вимірюють відносну яскравість об'єктів на небі терміном, який називається величиною. Сонце має найбільшу величину — 26,73. Яскравість Місяця, для порівняння, має величину — 12,6, тоді як максимальна яскравість Венери становить — 4,7 величини. Місяць є втричі яскравішим, оскільки він розташований до Землі ближче, аніж Венера. Зокрема, відстань до Місяця становить близько 0,384 млн км, тоді як найближча відстань до Венери — близько 38 млн км. Іншими словами, Місяць приблизно в 100 разів ближче до Землі, аніж Венера.

Нагадаємо, ввечері 19 квітня жителі столиці помітили яскравий спалах у небі. У Космічному агентстві України повідомили, що, ймовірно, спалах було спричинено падінням метеорита з потоку Лірид. Вказувалося, що схожий випадок відбувся у лютому 2023 року. Вночі над північною Францією впав метеор, який згорів в атмосфері. Метрове небесне тіло під час вибуху освітило небо над країною, що зафіксували камери спостереження та очевидці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 24.04.2023 00:31