У Румунії знайшли фортецю бронзового століття втричі більше Трої

07 СЕРПНЯ 2018 19:05

У Румунії знайшли фортецю, побудовану близько 3,4 тисячі років тому, повідомляє Romanian Insider з посиланням на місцевий портал Arandon.ro. Цитадель була побудована приблизно за часів Троянської війни, а за розмірами майже втричі більше гомерівської Трої.

У пізньому бронзовому столітті (1600/1500 - 1100 років до нашої ери) стародавні люди, які жили на території Румунії, займалися сільським господарством, в тому числі розводили домашніх тварин, і полюванням. Вони робили прикрашену орнаментом кераміку, вміли добувати руду і робити бронзові, мідні і золоті артефакти. Тодішні мешканці цієї території будували досить великі поселення, які, ймовірно, були регіональними центрами, і інші, села, в яких, мабуть, жили протягом сезону або декількох.

Нещодавно археологи знайшли на північному заході країни, в місті Сантана одну з найбільших будівель бронзового століття - фортеця, побудовану близько 1400 року до нашої ери. Румунські та німецькі археологи під керівництвом Рюдигера Краузе (Rüdiger Krause) з Франкфуртського університету імені Гете і Флоріна Гогалтана (Florin Gogâltan) з румунського Інституту археології та історії мистецтв почали археологічні роботи в Сантані в 2009 році, але основна частина досліджень була проведена в останні два роки.

Нещодавно дослідники просканували територію фортеці за допомогою лидара і визначили її розміри - близько 90 гектарів. За словами дослідників, цитадель виявилася майже втричі більше Трої, яка існувала близько 1300-1190 років до нашої ери, і яку багато дослідників ототожнюють з гомерівської Троєю, зруйнованої греками. При розкопках Трої було знайдено, як мінімум, 13 поселень різного часу. Найдавніше з них датується 3000-2600 роками до нашої ери, а місто, імовірно, оспіваний в «Іліаді», знаходився в VII шарі.

«Троя займала площу приблизно 30 гектарів, а цитадель в Сантані - 89 гектарів. Будинки в Трої були побудовані з каменю, а в Сантані - з цегли і дерева. Це ознака того, що цивілізація на території Румунії була більш розвиненою, а її представники вміли пристосовувати для будівництва матеріали, які у них були», - пояснює Флорін Гогалтан.

В даний час вчені досліджували трохи більше половини фортеці - 55 гектарів з 90. Вони виявили, що фортеця була оточена земляним валом висотою приблизно 20 метрів, а за ним був викопаний рів близько чотирьох метрів глибиною. Однією з будівель цитаделі був величезний палац довжиною 100, і шириною - 40 метрів. Зараз археологи намагаються з'ясувати, навіщо знадобилося будувати таку величезну фортифікаційна споруда.

Кілька років тому в Бухаресті були знайдені людські останки XVI-XVII століть з численними слідами від зброї. Можливо, це були кредитори, які фінансували невдале повстання проти Османської імперії, яке підняв господар Валахії Михайло Хоробрий.

Суспільство, 07.08.2018 19:05