Джон Кірбі. Джерело: "Голос Америки"

У США розповіли, на скільки часу в них вистачить ресурсів для допомоги Україні

Ресурсів США на підтримку України може вистачити приблизно на декілька місяців. Йдеться про обсяги допомоги на той період, поки в Конгресі не розглянули запит на додаткове фінансування.

Про це у вівторок, 3 жовтня, заявив під час брифінгу в Білому домі представник Ради нацбезпеки США Джон Кірбі.

"Зважаючи на те, що в нас залишилося та з якою швидкістю ми надаємо допомогу, ідеться про декілька місяців. Приблизно. Але все залежить від того, що відбувається на передовій, наскільки великі пакети допомоги та яких спроможностей потребує Україна. З тим, як розвивалася війна, змінювалися і пакети допомоги", — заявив він.

Джон Кірбі наголосив, що програма президентських повноважень — не набір чеків, а те, на яку суму є повноваження піти до запасів США та взяти необхідне обладнання з полиць.

"І пакети допомоги виділяють на різну суму, бо обладнання коштує Пентагону різні суми. Також треба брати до уваги повноваження поповнити ці запаси. І зараз сума, на яку вони можуть замістити надане обладнання, — суттєво менша, ніж сума, на яку вони можуть виділити допомогу", — зауважив він.

Кірбі під час брифінгу також розповів подробиці телефонної розмови президента США Джо Байдена 3 жовтня зі союзниками та партнерами, щоби координувати продовження підтримки України. У розмові взяли участь лідери Канади, Німеччини, Італії, Польщі, Британії, Румунії, Франції, НАТО та Європейської Ради. Серед тем, про які говорили партнери, — продовження забезпечення України боєприпасами та системами озброєння, які потрібні для захисту її території.

"Президент підтвердив рішучу відданість США справі підтримки України, яка себе захищає. Ця підтримка триватиме стільки, скільки буде потрібно. Це підтвердили й усі лідери, які брали участь у телефонній розмові", — додав Кірбі.

За словами посадовця, під час дзвінка лідери також обговорили продовження зміцнення української протиповітряної оборони, оскільки Україна готується до нових атак на життєво важливу інфраструктуру.

"Час — не на нашому боці. У нас вистачає фінансових повноважень, щоби задовольнити потреби Україні на полі бою трохи довше, але нам потрібно, щоби Конгрес діяв, аби гарантувати безперервну підтримку", — наголосив Кірбі.

Український слід у відставці Маккарті

Напередодні республіканець Метт Ґетц подав клопотання про усунення спікера Палати представників Кевіна Маккарті. Це відбувалося на тлі загострення через ухвалення законопроекту про фінансування урядових установ і виділення допомоги Україні. Таке клопотання доволі рідкісне явище для США — його подавали лише двічі за минуле століття, і до сьогодні жодного спікера не усунули у такий спосіб.

Причиною недовіри до Маккарті став законопроект про фінансування, який дозволив уникнути шатдауну. Документ також не виділив Україні шість мільярдів доларів, оскільки Ґетц та інші ультраконсерватори наполягали, що США витратили занадто багато на війну України з Росією. У своїй промові в Палаті представників у понеділок Ґетц звинуватив Кевіна Маккарті в укладенні таємної угоди з Білим домом щодо включення нового фінансування України в окреме законодавство. Маккарті ж відповів, що "жодної сторонньої угоди щодо України немає".

Подальше виділення Україні військової та іншої допомоги потребує результативного голосування в Конгресі. У випадку, якщо Палата представників буде фактично заблокованою через відсутність спікера, ухвалити таке рішення буде неможливо.

Нагадаємо, що 4 жовтня Палата представників США відправила у відставку спікера Кевіна Маккарті. Це вперше в історії США, коли спікера достроково відправляють у відставку. Демократична партія у повному складі проголосувала за відставку Маккарті. Звільнення підтримали 216 конгресменів, проти були — 210.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.10.2023 09:56