У США тестують препарат, який змушує ракові клітини самознищуватися

30 ЛИСТОПАДА 2017 11:24

Як повідомляє TrueUA з посиланням на видання Sciense Daily, група вчених з Університету штату Іллінойс приступає до клінічних випробувань протипухлинного препарату нового типу, який змушує ракові клітини самознищуватися.

Причому дослідження на тваринах вже увінчалися успіхом, і зараз настала пора перевірити ефективність препарату при лікуванні людей.  

У новій серії експериментів візьмуть участь пацієнти, які страждають від поліморфної гліобластоми і анапластичної астроцитоми - двох найбільш небезпечних форм раку, що локалізуються переважно в головному мозку, його оболонці і судинах.  

Експериментальний препарат отримав назву PAC-1, особливість якого в тому, що він здатний без праці проходити через гематоенцефалічний бар'єр (структура на кшталт фільтра, вибірково пропускає до головного мозку різні речовини).   

Дія РАС-1, який буде протестований спільно з темозолідом (препаратом вибору при хіміотерапії раку мозку).   

Тести спрямовані на фермент прокаспаза-3. Він присутній в ракових клітинах і знаходиться в неактивному стані, проте активація цього ферменту призводить до загибелі клітини.   

Вона просто починає руйнуватися зсередини. Ракові клітини навчилися пригнічувати активність цього ферменту, але РАС-1 «включає» ген і змушує пухлину «вбивати саму себе».   

Причому препарат, що важливо, не впливає на здорові клітини!  

Як уже згадувалося раніше, речовину успішно протестовано на культурі людських клітин, а також на домашніх собаках з природно виниклою остеосаркомою, лімфомою і гліомою.   

В ході випробувань з'ясувалося, що комбінація PAC-1 з хіміотерапевтичними препаратами дає можливість значно зменшити розміри пухлин і навіть позбавитися від них.   

Крім того, всі попередні дослідження не виявили ніяких ускладнень (в тому числі і з боку центральної нервової системи), за винятком невеликих шлунково-кишкових розладів.

 

Суспільство, 30.11.2017 11:24