Наслідки землетрусу в Туреччині в лютому. Джерело: соцмережа X

У Туреччині засудили до 865 років в’язниці забудовника, будівлі якого не витримали землетрус

У п’ятницю, 27 вересня, одного з турецьких забудовників, будівлі якого цілковито зруйнувалися під час катастрофічного землетрусу на початку 2023 року, символічно засудили в Туреччині до 62 довічних термінів позбавлення волі.

Про це повідомило видання Haberler. Журналісти зазначили, що вироком для будівельного підрядника Хасана Альпаргюна, відповідального за один із житлових комплексів в місті Адана, стали 62 довічних терміни, або ж 865 років позбавлення волі.

Це рекордне покарання серед усіх вердиктів для забудовників і підрядників за підсумками катастрофічного землетрусу. Його засудили за звинуваченням про "спричинення смерті та поранення багатьох людей з умислом".

У житловому комплексі Alpargün Apartment, за будівництво якого він відповідав, загинули 96 осіб. Сам він на момент землетрусу перебував на окупованій частині Кіпру, державність якої визнає лише Туреччина. Його заарештували та повернули додому.

Слідство стверджує, що він звідти намагався вивести з Туреччини близько двох мільйонів доларів і хотів надалі купити житло на Кіпрі.

На суді Альпаргюн наполягав, що провів усі необхідні дослідження місцевості перед будівництвом, у проекті врахували вимоги регуляторного документа щодо сейсмічної стійкості від 1975 року, а будівля не містила неякісних матеріалів.

Він наводив як аргумент на свій захист те, що житловий комплекс пережив землетрус 1998 року без жодних ушкоджень, після того її додатково модернізували, а останній землетрус виявився стихією непереборної сили. 73-річний Альпаргюн просив взяти до уваги його вік і онкологічне захворювання, та переконував, що його поїздка на північ Кіпру — збіг обставин, а не втеча.

Як відомо, 6 лютого південний схід Туреччини та прилеглі райони Сирії сколихнули два землетруси магнітудою 7,7 і 7,6. Підтверджена кількість загиблих внаслідок руйнувань в обидвох країнах перевищила 50 тисяч осіб. Після того сталося ще три значних землетруси, які теж спричинили руйнування будівель і смерті близько десятка людей.

Нагадаємо, що в Туреччині, де в лютому сталися потужні землетруси, які забрали життя декількох десятків тисяч людей, утворився розлом глибиною 30 метрів. Він розділив оливковий сад площею 35 гектарів у центрі села Тепехан району Хатай Алтинозю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.09.2024 21:37