Фото: УНІАН

У ЗСУ пояснили небезпеку "вишок Бойка" у Чорному морі

У Збройних силах України прокоментували ситуацію довкола так званих "вишок Бойка" у Чорному морі. Військові пояснюють, що газоконденсатні родовища — це небезпечний район, де застосування зброї може мати дуже потужні наслідки.

Про це речниця прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк сказала в ефірі телемарафону.

За її словами, це специфічний об’єкт, додаткові конструкції, які знаходяться в територіальному морі і за його межами, у виключній морській економічній зоні України. Гуменюк зазначає, що самі вишки росіяни використовували для того, щоб розміщувати там розвідувальну та радіолокаційну апаратуру.

"І вони небезпечні. Оскільки ми ще до початку повномасштабного вторгнення, виходячи на патрулювання цієї акваторії, говорили, що напруження там, яке створювали російські кораблі, постійно провокуючи кораблі морської охорони, зокрема, воно межувало з "війною одного пострілу". Зараз, коли відбувалося звільнення острова Зміїний, ми чітко зрозуміли, що знищення апаратури на цих вишках позбавило росіян очей, вух і засобів захисту. І відповідно, вони намагаються повернути над ними контроль, ми цього не дозволяємо", — сказала речниця.

Речниця пояснила, що це складно, зокрема тому, що йдеться про бурові платформи у відкритому морі, які є рухомими об’єктами.

Нагадаємо, як зазначили у британській розвідці, острів Зміїний та "вишки Бойка", які розташовані у Чорному морі, є важливими стратегічними об'єктами. Між українськими і російськими морськими та повітряними силами йдуть бої за дані об'єкти. Вони можуть використовуватися як передові бази розгортання, місця для посадки вертольотів і розміщення ракетних систем великої дальності.

23 серпня у територіальних водах поблизу острова Зміїний, в районі так званих "вишок Бойка", відбулося зіткнення військового літака окупантів та українських бойових катерів. Сили безпеки й оборони України завдали удару по літаку окупантів в Чорному морі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 02.09.2023 11:59