Учені вважають, що майбутнє енергетики за прозорими сонячними панелями

25 ЖОВТНЯ 2017 15:28

Ідея використати абсолютно прозорі сонячні панелі в якості скла для вікон, витала в повітрі досить давно, передає TrueUA з посиланням на Archi  

Тільки уявіть, наскільки ефективно можна було б використати звичні поверхні для того, щоб виробляти електрику для свого дому. Це набагато логічніше і практичніше, ніж викладати дахи важкими і громіздкими традиційними фотоелементами.   

І ученим з державного університету Мічігану якраз вдалося створити максимально прозорі сонячні панелі, які в майбутньому цілком змогли б забезпечити США близько 40% від необхідної енергії.  

«Сонячні панелі високої прозорості втілюють собою майбутнє поновлюваної енергії. Ми проаналізували їх потенціал, і, схоже на те, що, збираючи лише невидиме світло, ці пристрої здатні забезпечити нас такою ж кількістю енергії, як і традиційні сонячні фотоелементи. В майбутньому саме такі панелі можна буде встановлювати не лише у будинках, але і в автомобілях і навіть в мобільних пристроях», - поділився в інтерв'ю Річард Лунт, професор матеріалознавства і хімії в державному університеті Мічігану.  

Річард Лунт разом зі своїми колегами стали піонерами в області розробки прозорих сонячних панелей. Тонкий матеріал, що нагадує пластик, здатний генерувати електрику, при цьому анітрохи не заважаючи огляду. У основі технології лежить використання органічних молекул, розроблених командою учених, які поглинають невидимі світлові хвилі.   

При цьому матеріал можна настроїти так, щоб він поглинав виключно ультрафіолет або ж інфрачервоний спектр світла. Ефективність прозорих панелей на сьогодні складає усього 5%. Традиційні ж сонячні батареї демонструють ККД від 15 до 40%. Але дослідники наполягають на тому, що цей показник можна поліпшити.  

На сьогодні в США лише 1,5% усієї енергії виробляється сонячними панелями. І для того, щоб максимально понизити використання викопних видів палива, вчені з різних наукових установ постійно працюють над створенням нових технологій у сфері альтернативної енергетики.   

Дослідники з державного університету Мічігану підрахували, що в країні від 5 до 7 мільярдів квадратних метрів скляних поверхонь. І якщо усе це скло замінити сонячними панелями, можна буде покрити до 40% потреб країни в електриці

 

Технології, 25.10.2017 15:28