В Саудівській Аравії жінкам можна керувати авто!

27 ВЕРЕСНЯ 2017 09:54

Жінки Саудівської Аравії скоро зможуть сісти за кермо автомобіля без страху потрапити під арешт, інформує TrueUA з посиланням на France 24.  

Король Салман бен Абдель Азіз Аль-Сауд видав указ, що дозволяє видавати їм водійські права.   

Монарх доручив сформувати спеціальний міністерський комітет для вивчення необхідних заходів по втіленню цього указу в життя.   

Реформа набуде чинності в червні 2018 року. Її підтримало навіть духовенство.   

Дозвіл опікунів на отримання водійських прав жінкам не знадобиться. Аравійки боролися за право водити автомобіль нарівні з чоловіками більше 25 років.   

Вони проводили акції в соціальних мережах, а найхоробріші сідали за кермо і влаштовували автопробіги протесту.  

Офіційної заборони на водіння для жінок Саудівської Аравії немає, але суспільна мораль і традиції роблять свою справу. До того ж водійські права можуть отримувати лише чоловіки, а якщо жінку побачать за кермом, то поліція може її заарештувати і виписати великий штраф.   

Це не перша реформа в королівстві, яке славитися своєю крайньою консервативністю.   

23 вересня, уперше в історії країни отримавши відповідний дозвіл, жінки прийшли на стадіон. Це було в Ер-Ріяді, в день святкування 87-ої річниці основи Саудівської Аравії. А в травні саудівський король підписав указ, що дозволяє жінкам вчитися, працювати і лікуватися без згоди чоловіків.  

Саудівським пані навіть дозволили представляти себе в суді без дозволу чоловіка-опікуна, що раніше було немислиме. Загальне виборче право в країні було введене лише в 2011 році, жінкам дозволили брати участь в голосуванні і виставляти свої кандидатури.  

Рішення відмінити заборони було прийняте під тиском міжнародного співтовариства - зокрема, ООН, організації, де Саудівська Аравія стала членом комітету з боротьби за права жінок.   

Зв'язують нововведення і з ім'ям 32-річного наслідного принца Мохамеда, що отримав славу реформатора. Інші заборони доки залишаються: так, жінки королівства не пересуватися самостійно без супроводу родича чоловічої статі, їздити в громадському транспорті, розмовляти з чужими чоловіками, від'їжджати за кордон без дозволу чоловіка або батька.   

У Саудівській Аравії, головному арабському союзнику Сполучених Штатів, жінки юридично підкоряються чоловікові опікунові, який повинен давати їм свій дозвіл на юридичні дії і на усі рішення з питань освіти, браку, поїздок і навіть лікування.   

Закон пропонує саудівським жінкам носити довгі сукні і головні хустки.

 

Світ, 27.09.2017 09:54