Затримання учасників злочинної організації. Джерело: ДБР

В Україні викрили злочинну організацію, яка заволоділа землями Київської ГЕС

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) спільно з Нацполіцією викрили та затримали керівників і учасників злочинної організації. Вони заволоділи п’ятьма гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури — Київської ГЕС.

Про це повідомила прес-служба ДБР. Правоохоронці з’ясували, що до організації входило майже два десятки осіб. Серед них — відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів. Вони діяли в інтересах декількох забудовників. Наразі вже оголошено вісім підозр, робота триває. П'ятеро осіб затримано.

"Використовуючи правові прогалини у статусі ділянок, організатори через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України. Інші учасники підшукували через соціальні мережі "підставних осіб", які за гроші погоджувалися підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність. Більшість із них — студенти столичних навчальних закладів, яких ввели в оману. Вони погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище", — йдеться в повідомленні.

Надалі виконавці від імені "підставних осіб" підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки. Потім "перепродавали" землю представникам відомих на Київщині забудовників елітної нерухомості, які й замовили та профінансували незаконну схему.

"За такою схемою протягом 2020-2021 років організатори та учасники організації заволоділи землями державної власності, які віднесені до земель водного фонду та розташовані на гідроспорудах стратегічної Київської ГЕС. Загальна площа таких ділянок — понад п’ять гектарів, їх оцінювальна вартість — понад 15 мільйонів гривень", — пояснили в ДБР.

Там додали, що реалізації злочинної схеми сприяли окремі посадовці органів Держгеокадастру, які перевищили свої службові повноваження під час ухвалення рішень щодо виділення земельних ділянок.

Дії учасників злочинної організації та інших осіб кваліфіковано за статтями Кримінального кодексу України про:

  • створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній;
  • шахрайство в особливо великих розмірах;
  • легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом;
  • перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу.

"Учасниками злочинної організації загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Досудове розслідування триває", — підсумували в ДБР.

Нагадаємо, що на початку листопада працівники Державного бюро розслідувань викрили комерційну структуру, яка з приховуванням від митного контролю через Одеський морський порт намагалася ввезти на територію України коштовне стоматологічне обладнання на близько 25 мільйони гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.11.2023 09:58