Фото: avtosos.kiev.ua

В Україні змінились правила затримання транспортних засобів

Кабінет міністрів змінив процедуру тимчасового затримання транспортних засобів. Тепер інспектори з паркування можуть забирати авто зможуть без присутності понятих.

Про це повідомив постійний представник уряду у парламенті Тарас Мельничук.

Так, за його словами, міністри затвердили зміни до Порядку тимчасового затримання працівниками уповноважених підрозділів Національної поліції транспортних засобів та їхнього зберігання. Зокрема, розширено переліки підстав тимчасового затримання транспортних засобів та їх доставлення на спеціальний майданчик.

Запроваджено складання акту огляду та тимчасового затримання транспортного засобу без присутності понятих, у разі фіксації обставин у режимі фотозйомки (відеозапису).

Евакуація авто за порушення ПДР в Україні: що потрібно знати

Згідно з актуальними змінами законодавства, у патрульних є право на евакуацію автомобілів, які були припарковані в неналежних місцях. Так, всі транспортні засоби, що порушують правила паркування, підлягають евакуації, зокрема йдеться про машини, які розташовані на трамвайних коліях.

Причини евакуації авто

Список правопорушень, за які автомобіль можуть відвезти на штрафмайданчик, прописаний в ст.265 КУАП. У ньому виявилися:

   • наявність серйозних несправностей авто (рульове управління, гальмівна система та ін.);
   • транспорт не пройшов ТО;
   • проблеми з номерним знаком (його відсутність, невідповідність авто тощо);
   • інші причини.

Проте головною підставою для таких дій вважається неможливість усунення причин затримання прямо на місці вчиненого правопорушення, та якщо авто заважає дорожньому руху. Представник правоохоронних органів обов'язково складає протокол про відправку машини на міський штрафмайданчик.

Як забрати автомобіль зі штрафмайданчика?

Працівник поліції повідомляє власника затриманого авто, де воно буде зберігатися, також ці дані можуть надати в черговій частині територіальних органів внутрішніх справ. Машина залишається на штрафмайданчику до моменту повного вирішення справи про правопорушення, але за законом цей термін не повинен перевищувати трьох днів.

Доступ до машини у її власника є тільки за умови присутності при цьому посадової особи, яка несе відповідальність за зберігання транспорту. Після закінчення зазначеного терміну водій може забрати авто, але тільки, сплативши всі штрафи і покривши витрати на транспортування і зберігання машини.

Обов'язковим є пред'явлення протоколу про зафіксоване адміністративне правопорушення. Скільки коштує забрати авто зі штрафмайданчика, залежить від його ваги і кількості днів його зберігання на такій стоянці.

Нагадаємо, у Києві з 24 липня повернули плату за паркування. Платити за місце на стоянці треба лише в будні дні з 08:00 до 22:00, в інший час паркування є безкоштовним. Оплатити послуги можна у застосунку "Київ Цифровий".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.08.2023 07:03