Фото: Укренерго

В "Укренерго" пояснили, чому тариф на електрику "злетів" вдвічі

В умовах війни енергетичні компанії втратили частину генерації та споживачів. Із початком повномасштабного вторгнення Росії виторг "Укренерго" та обленерго впав приблизно на 30%, що й стало причиною підняття тарифу на електрику.

Про це в ефірі "Свобода. Ранок" повідомив голова правління Національної енергетичної компанії "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Ми втратили частину генерації й також частину споживачів. Наприклад, мережеві компанії, такі як "Укренерго" та обленерго, у них виручка впала просто автоматично на 30 відсотків просто через те, що споживання сильно скоротилося", — сказав Кудрицький.

За його словами, генеруючі компанії не доотримують коштів унаслідок атак Російської Федерації на енергетичну інфраструктуру. Окрім цього, частина потужностей України нині перебуває в тимчасовій окупації.

"Найяскравіший приклад — це Запорізька атомна електростанція. Ще є Каховська гідроелектростанція, ще є теплові електростанції в Донецькій, Запорізькій, Луганській області. Втрачено багато активів і звичайно, набагато важче стало зводити кінці з кінцями", — сказав Кудрицький.

Разом із тим він заявив, що дефіцит у фінансах в енергетичній системі був давно, але з початком повномасштабного вторгнення він суттєво посилився.

"Упродовж досить тривалого періоду енергетика була недофінансована. Це не почалося вчора чи позавчора. Це така системна проблема, яка тривала роками. Зараз в умовах повномасштабного вторгнення, починаючи з лютого 2022 року, дефіцит фінансового ресурсу в системі посилився", — зазначив голова правління "Укренерго".

Нагадаємо, міністр енергетики Герман Галущенко підтвердив підвищення тарифів на електроенергію вже з наступного місяця. Збільшення цін на світло пов’язане з підготовкою енергосистеми до наступної зими. Він зауважив, що на засіданні уряду схвалено рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення до 2,64 гривні за кВт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.05.2023 13:23