Вчені пов'язали «самогубства» китів з сонячною активністю

06 ВЕРЕСНЯ 2017 17:28

Вчені заявили про те, що «самогубства» китів, коли вони викидаються на берег, можуть бути пов'язані з активністю Сонця.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на International Journal of Astrobiology.  

У ході дослідження вчені звернули увагу на випадок загибелі 29 кашалотів, які викинулися на берег Північного моря в січні 2016 року.   

Вчені помітили, що незадовго до цього, в двадцятих числах грудня 2015 року, на Сонці була зареєстрована ціла серія спалахів інтенсивністю М1 і вище.   

На думку дослідників, це не могло бути простим збігом. Подібні спалахи призводять до викиду великої кількості плазми, випромінювання та потоків швидких часток, які, досягаючи Землі, взаємодіють з атмосферою і глобальним магнітним полем планети.   

У результаті можуть виникати полярні сяйва і геомагнітні бурі, пов'язані з дестабілізацією силових ліній магнітного поля Землі.   

За розрахунками вчених, це сталося і в грудні 2015 року, коли зсув силових ліній геомагнітного поля в Північному морі в районі Норвезької траншеї перевищив 460 кілометрів.  

Відомо, що китоподібні, як і багато інших морських тварин, багато в чому покладаються на геомагнітне поле для навігації в океані. Тому порушення його структури цілком здатні дезорієнтувати їх.   

Відчуваючи напрямок силових ліній, кашалоти попрямували прямо на мілководдя, вибратися з якого їм вже не вдалося.  

Вчені відзначають, що загиблі тварини були ще молодими й недосвідченими, родом з відкритого океанського регіону Азорських островів, і в обмежених умовах Північного моря порушення навігації цілком могло виявитися фатальним.

 

Світ, 06.09.2017 17:28