Вчені розповіли, що заважає здобичі копалин на астероїдах

21 ВЕРЕСНЯ 2017 12:13

Видобуток корисних копалин на астероїдах стане можливим лише після того, як вчені почнуть краще розуміти поведінку малих небесних тіл і складуть список щодо повільних об'єктів, куди зонди-"шахтарі" зможуть долетіти, передає TrueUA з посиланням на Europlanet. Про це заявила група з 30 астрономів, які виступали на планетологічній конференції EPSC в Ризі.

 

«Видобуток корисних копалин на астероїдах є дивною сумішшю з науки, інженерної справи, підприємництва та уяви. Проблема, з іншого боку, полягає в тому, що це чергова молода наука, в якій кожне нове відкриття приносить більше питань, ніж відповідей», - заявив Хосе Галаче, планетолог з Гарварду (США). Зараз видобувати ресурси на астероїдах мають намір дві комерційні компанії Planetary Resources і Deep Space Industries.   

Перша вже запустила кілька пробних апаратів, відпрацювавши частину технологій захоплення астероїдів наприкінці 2014-на початку 2015 року.   

У співпраці з DSI NASA розробляє власні технології упіймання малих небесних тіл в рамках проекту щодо запобігання небезпеці зіткнення їх з Землею.  

Бурхливий розвиток подібних планів, як розповів Галаче, поставив перед бізнесменами та науковцями питання – де і як можна видобувати ресурси в космосі?  

У минулому році 30 провідних планетологів, інженерів і геологів прислухалися до прохань DSI і Planetary Resources і спробували оцінити, наскільки подібні ініціативи реалізовуються, і якщо так, де їх краще всього здійснювати.   

Головний висновок учених полягає в тому, що реалізувати такі проекти в принципі можливо, проте зараз зробити це вкрай складно через величезну кількість «білих плям» в науках, пов'язаних з вивченням поведінки астероїдів.   

Наприклад, левова частка навколоземних астероїдів, що потенційно являють комерційний інтерес або загрозу для подібних проектів, поки залишається невідомою для науки, як і їхнє походження.   

До того ж зараз у вчених немає надійних інструментів для визначення хімічного складу астероїдів і їхньої структури, що вкрай важливо в контексті видобутку корисних копалин на них. Ще більш серйозна проблема полягає в тому, що поки що фізики не знають, як ведуть себе сипучі матеріали в умовах відсутності тяжіння або при мікрогравітації.  

Багато астероїдів і комет, як зазначає Галаче, складаються зі злиплих зерен пилу і частинок льоду, і спроба пробурити їхню поверхню може закінчитися лавиною або іншими «природними катастрофами», здатними пошкодити або знищити робота-«шахтаря».   

Всі ці проблеми, як відзначають автори доповіді, необхідно вирішити до того, як космічні стартапи зможуть почати видобуток корисних копалин в космосі.   

Багато з них носять фундаментальний характер, і лише підтримка науки і наукового вивчення астероїдів за допомогою зондів, подібних «Хаябусі-2» і OSIRIS-REx, дозволять вирішити цю задачу.

 

Світ, 21.09.2017 12:13