Вчені знайшли спосіб позбавити мозок від небажаних думок

08 ЛИСТОПАДА 2017 15:39

Дуже багато людей страждають від пригноблюючих свідомість думок, переживають з приводу роботи, сім'ї, невдач в особистому житті і безлічі інших речей, передає TrueUA з посиланням на Nature  

Іноді депресія або посттравматичний стресовий розлад настільки псують якість життя людини, що це приводить до дуже сумних наслідків.   

Як було б чудово, існуй пігулка, здатна пригнічувати в мозку небажані думки, що псують настрій і відволікають від по-справжньому корисних справ. Вчені з Кембріджа, схоже, наблизилися до вирішення цієї проблеми. Рішення, як вважають дослідники, криється в особливій речовині, нещодавно виявленій в мозку і здатній пригнічувати такі негативні думки.   

Команда учених на чолі з професором Майклом Андерсоном і доктором Тейлором Шмітцем провели на групі випробовуваних експеримент під нехитрою назвою «Думати/Не думати».  

Він мав на увазі запам'ятовування піддослідними серії ніяк не пов'язаних між собою слів. Після цього у них просили згадати слова, показуючи їм лише перше слово в ланцюжку. Проте людина повинна була згадувати слова, що залишилися, лише тоді, коли йому показували слово, написане зеленими буквами. Якщо ж букви були червоними, він повинен був постаратися подавити в собі спогади про інші слова. Використовуючи функціональну магнітно-резонансну томографію і магнітно-резонансну спектрографію, вчені ретельно відстежували мозкову активність і хімію мозку випробовуваних. Було відмічено, що важливу роль в пригніченні думок грає префронтальная кора - так званий «командний центр» людського мозку. Але найцікавішим відкриттям стала дія на цей процес хімічної речовини, відомої як гамма-аміномасляна кислота (ГАМК).  

Воно є основним інгібірувальним нейротрансмітером головного мозку, і коли ГАМК вивільняється однією нервовою клітиною, воно пригнічує активність в інших клітинах, пов'язаних з нею. Відкриття учених особливе важливо тому, що уперше їм відкрилася правда про те, як відбувається процес пригнічення думок в людському мозку.  

Зокрема, концентрація ГАМК в гіпокампі (що бере активну участь в процесі роботи пам'яті) дозволяє передбачити вченим, наскільки ефективно випробовуваний зможе подавити спогади про слова.  

Іншими словами, учені наблизилися до розгадки таємниці того, як наука майбутнього зможе вилікувати людство від небажаних думок, переживань і депресій.

 

Суспільство, 08.11.2017 15:39