Вчені з'ясували, як виноград здатний запобігти раку

05 ЖОВТНЯ 2018 16:06

Фахівці з Женевського університету з'ясували, що виноград має корисні властивості для боротьби з раком легенів. Сприяють цьому пофенольне з'єднання ресвератрола (фітоалексинів, який виділяється деякими рослинами як захисна реакція проти паразитів) в фрукті, повідомляє Science Daily.

Для визначення користі винограду в боротьбі з хворобою, вчені провели ряд експериментів на лабораторних мишах. Одних тварин піддали дії канцерогену, що знаходиться в тютюновому димі, інших лікували ресвератролом.

Миші були поділені на чотири групи. У першій гризунам не давали ні канцерогену, ні ресвератрола, в другій - обидві речовини відразу, а ще двох мишам давали по одній з речовин.

Під час досліджень фахівці вирішили вводити тваринам ресвератрол через ніс, так речовина швидше досягало легких. Так вони змогли підтвердити гіпотезу про користь речовини, що міститься у винограді.

Як виявилося, у мишей, які отримали «лікування», розмір пухлини скорочувався в середньому на 45 відсотків в порівнянні з тваринами, що не отримували ресвератрол.

Суспільство, 05.10.2018 16:06