Вгору-вниз… SpaceX приготувався ховати «Роскосмос»

31 ЛИПНЯ 2017 21:21

 У 2017 році SpaceX провела 10 пусків, всі - успішні, серед них декілька ключових, таких, що свідчать про прогрес компанії, зокрема у багаторазових технологіях, - про це повідомляє TrueUA з посиланням на Lenta.ru.

У березні 2017 року уперше стартувала ракета Falcon 9 із ступенем, що використався раніше (у квітні 2016-го). І її знову вдалося зберегти. Крім того, уперше вдалося зберегти (за допомогою маневрових двигунів і парашута) половину головного обтічника носія.

Вартість усього головного обтічника - близько 6 мільйонів доларів, збереження першого ступеня дозволить скоротити ціну пуску в найближчі пару років на 10-30 відсотків.

В результаті до 2022 року, коли може уперше полетіти російська ракета «Союз-5», вартість запуску носія FALCON-9 знизиться приблизно до 30 мільйонів доларів - це майже в два рази дешевше, ніж сьогодні.

 У кінці 2017-го або початку 2018-го стартує остаточна модифікація FALCON-9 Block 5, чий перший ступінь розрахований на старти з інтервалом менше доби і здатна витримувати до 10 запусків.

SpaceX вже фактично вийшла в лідери світового ринку комерційних пусків, перехопивши замовлення у старих гравців, передусім «РОСКОСМОСА» і французькою ARIANESPACE. Чим більше ракет компанія запускає, тим дешевше (із-за багаторазовості), тобто і конкурентоздатніше її носії.

Причому SpaceX тіснить конкурентів не лише на міжнародному ринку, але і внутрішньому. У травні 2017 року компанія уперше вивела (в інтересах Національного розвідувального управління США) на геоперехідну орбіту військовий супутник, позбавивши монополії на такі старти ULA (United Launch Alliance), спільне підприємство Boeing і Lockheed Martin, що випускає носії Atlas V і Delta IV.

Пуск FALCON-9 приблизно в два рази дешевший, ніж Atlas V, і в три-чотири - чим Delta IV (цінники сильно варіюються залежно від замовника і модифікації ракети).

SpaceX, на відміну від ULA, не вимагає прямої державної підтримки виробництва своїх ракет (у разі малого числа замовлень або їх повної відсутності).

Цінова політика ULA привела до того, що в 2009-2012 роки США не зробили жодного комерційного пуску на геоперехідну орбіту.

SpaceX повернула країну на перспективний ринок та пообіцяли, що у вересні 2017 року він розповість про плани відносно системи ITS (Interplanetary Transport System), призначеної для колонізації Марса і презентованої рік тому. Бізнесмен відмітив, що він представить альтернативну версію проекту ITS з дешевшою ракетою.

Не виключено, що в SpaceX більше уваги приділять місяцю, а не Марсу, що значною мірою пов'язане з доки ще невизначеними планами НАСА.

Технології, 31.07.2017 21:21