Вибори відбулися. Що далі?

26 ЖОВТНЯ 2020 11:06

В Україні відбулися місцеві вибори. В 1439 об'єднаних територіальних громадах українці обирали депутатів сільських, селищних, міських рад, а також сільських, селищних, міських голів. Зважаючи на укрупнення районів в Україні (замість 490 стало 136) перші вибори відбулися також у 119 райрадах.

Не зважаючи на відносно низку явку виборців (біля 37%), вибори таки відбулися. Цей факт вже визнали і представники країн великої сімки. На разі триває підрахунок голосів, який має завершитися до 6 листопада.

Хоча офіційні результати ще не оприлюднені, місцеві вибори вже дозволяють зробити кілька ключових висновків.

Втрата народної довіри пропрезедентською силою «Слуга народу».

Висуванці партії не перемогли у жодному обласному центрі і лише в кількох зуміли вийти у другий тур, але зі значним відривом від лідера. Що стосується обласних та районних рад, у відповідності до екзит-полів результат «Слуги народу» в середньому коливається на рівні 7,5%, що також значно нижче, ніж розраховувала політсила.

Це – дуже тривожний дзвіночок і для президента Володимира Зеленського, оскільки в умовах децентралізації у більшості регіонів центральна влада втратить або майже втратить важелі контролю і під великим питанням легітимізація Зе-влади в цілому.

Проросійські проекти, хоча і незначною мірою, але таки змогли закріпитися в низці східних та південних регіонів і це вкрай негативний фактор. Так наприклад у Маріуполі та Миколаєві Партія Шарія проходить до місцевих рад, а у Києві у другий тур разом Віталієм Кличко, швидше за все, виходить представник від ОПЗЖ Олександр Попов.  

В той же час представництво проросійських сил у місцевих органах не на стільки вагоме, аби суттєво вплинути на регіональну політику.

В Україні продовжується пошук «нових обличь», а місцеві мешканці схильні довіряти лідерам, які підтвердили свою спроможність керувати містом, не зважаючи на їхню політичну приналежність.

Так у Харкові, Хмельницькому, Тернополі, Івано-Франківську та низці районів у першому турі перемагають діючі міські голови, а відрив із найближчим конкурентом перевищує 2 та більше разу.

З висновками після президентських виборів підійшла до місцевих політсила Петра Порошенка. «Європейська солідарність» зуміла отримати значну підтримку у більшості регіонів України. А до Київради ЄС набирає понад 17% голосів виборців, відстаючи від «Удару Віталія Кличка» менше ніж на 2%.

Загальний висновок: на тлі різкого зниження популярності президентської сили, як об’єднуючого фактора та, хоча і незначного, посилення позицій проросійських сил, особливо у східних регіонах, відбуватиметься подальший суспільно-політичний розкол в Україні, який буде щедро підігріватися російськими грішми та агентами впливу.

Зважаючи на те, що до місцевих рад переважно пройшли люди без досвіду роботи в органах місцевого самоврядування чи будь-якого іншого управлінського досвіду, справжніми лідерами в районі залишаться місцеві «князі» та потужні бізнесмени, які без зайвих труднощів зможуть забезпечити собі підтримку депутатського корпусу.

Політика, 26.10.2020 11:06