Колаж TrueUA

Від "Цезаря Кунікова" до збитих "сушок". Де у росіян горіло й вибухало цього тижня

18 ЛЮТОГО 2024 20:00

У тиждень, що минає, вибухів і пожеж на російських теренах і тимчасово окупованих територіях теж не бракувало. Як і знищення бойових засобів окупантів. Найрезонансніші з них — потоплення корабля "Цезаря Кунікова" та збиття винищувачів Су-34 і Су-35.

Про те, де найбільше "пекло" у рашистів, — у тижневому огляді (12.02.2024 — 18.02.2024) від TrueUA.

"Морський бій": "поранив, убив..."

У ніч на середу, 14 лютого, Головне управління розвідки у взаємодії з усіма складовими Сил безпеки і оборони України знищили великий десантний корабель "Цезар Куніков" Чорноморського флоту Росії. Попрацювали українські ударні морські дрони Magura V5 біля берегів тимчасово окупованого Криму неподалік Алупки. У підсумку "Цезар Куніков" отримав критичні пробоїни в лівому борті та почав тонути. Пошуково-рятувальна операція окупантів уже виявилася недоречною.

"Успішну місію здійснили спецпризначенці "Групи 13". Реалізація спецоперації стала можливою за підтримки платформи United24". Символічно, що російського офіцера, чиїм іменем назвали корабель, убили цього ж дня рівно 101 рік тому", — зауважили в Головному управлінні розвідки.

Великий десантний корабель "Цезар Куніков" проекту 775 — одне із найновіших російських суден. Він міг перевозити 87 членів екіпажу на борту. Використовувався терористичною Москвою під час воєн проти Грузії, Сирії й України.

Цезар Куніков

Знищений "Цезар Куніков". Фото: росЗМІ

Речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук запевнив, що тепер після снайперських влучань у далеко не дитячій грі "Морський бій" у рашистів у строю залишилося тільки п’ять із 13 цілих кораблів такого класу: інші чотири — знищені та годують рибок на дні моря, а ще чотири — на ремонті зализують рани.

Британська розвідка стверджує, що знищення "Цезаря Кунікова" суттєво вдарило по логістиці окупантів у регіоні. У Росії настільки розлючені, що вже й звільнили з посади командувача Чорноморського флоту адмірала Віктора Соколова.

Окуповані Крим і Маріуполь

Військовим об’єктам на територіях, які перебувають у тимчасовій окупації, регулярно надсилають "привіти" з України. Цього тижня їх полум’яність знову відчув Крим.

У вівторок, 13 лютого, там лунали вибухи. "Бавовна" трапилася у Джанкойському районі. Telegram-канал "Крымский ветер" повідомив, що, за словами місцевих мешканців, вибух був настільки потужним, що затряслися шибки у вікнах.

вибухи у Криму

Скріншот Telegram-каналу "Крымский ветер"

Уже згаданий вище речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук запевнив, що Україна продовжуватиме завдавати ударів по російській інфраструктурі у тимчасово окупованому Криму. За його словами, українські війська наразі не планують змінювати свою стратегію щодо Криму.

А командувач Військово-Морських сил ЗСУ Олексій Неїжпапа заявив, що незаконно збудований Кримський міст упаде вже цього року. Це лише справа часу...

Тієї ж доби українські війська вгатили по місцю базування окупантів між селом Українка Мангушської частини Маріупольського району та селом Малинівка Нікольської частини цього ж району. Після головного вибуху детонація тривала до півгодини та супроводжувалась великими втратами загарбників.

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко зауважив: після вибуху протягом 10-15 хвилин окупанти підняли авіацію, що дуже активно патрулювала у квадраті Ростов — Маріуполь — Розівка — Маріуполь. Зазвичай таке відбувається після загрози атак БпЛА в напрямку Ростова. Він також додав, що в Маріуполь із напрямку Нікольського завезли побиту систему "Бук", що підтверджує інформацію про ураження засобів протиповітряної оборони у цьому квадраті.

Маріупольський район

Фото з Telegram-каналу "Андрющенко Time". Колаж TrueUA

"Після вибуху в місто з Нікольського напрямку заїхала до півдесятка вантажівок, що припаркувалися на території колишнього "Метро". Швидкі в лікарні Маріуполя або Нікольського поранених не завозили, що вказує або на важкий ступінь поранення, або на пакетування на місці в стан "хороший русский", — підсумував Петро Андрющенко.

техніка окупантів

Фото з Telegram-каналу "Маріуполь Спротив". Колаж TrueUA

Бєлгородська область

У ніч на середу, 14 лютого, не спали в Бєлгородській області. Російське міноборони звітувало про роботу протиповітряної оборони, яка нібито збила дев'ять дронів, а місцеві мешканці у соцмережах скаржилися на цілу серію вибухів. ППО начебто працювала у Бєлгородській, Воронезькій областях і над Чорним морем.

"Уночі припинено спробу київського режиму здійснити терористичну атаку із застосуванням дев'яти БпЛА літакового типу по об'єктах на території Російської Федерації. Чергові засоби ППО безпілотні літальні апарати перехопили та знищили над територіями Бєлгородської (два БпЛА) та Воронезької (один БпЛА) областей, а також над акваторією Чорного моря (шість БпЛА)", — заявили окупанти.

У четвер, 15 лютого, сталася нова "бавовняна" історія для Бєлгорода, тепер уже вибухи пролунали в самому обласному центрі Росії. Вереск розпочався після 12:00 за київським часом. Російські пропагандисти стверджували, що нібито місто обстріляли та традиційно звинуватили Україну. У мережі написали, що відбувся "приліт" в один із торгових центрів. Ідеться про "Князь Володимир" на вулиці Спортивній. Поруч загорілися також автомобілі на вулиці Губкіна.

За інформацією бєлгородських Telegram-каналів, у регіоні працювала російська протиповітряна оборона. Щоправда, вона, ймовірно, не впоралася з атакою. Згодом з’ясувалося, що загинуло щонайменше шестеро людей, іще декілька десятків постраждали.

Укотре відчули в Бєлгородській області "принади" війни ще й у ніч на суботу, 17 лютого. Місцеві Telegram-канали повідомляли, що над Бєлгородською областю було дуже гучно. Вибухи чули мешканці Губкіна, Сєверного та Строїтеля. Повітряна відстань від кордонів України до Бєлгородської області майже 60 кілометрів.

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков ситуацію не коментував. А що тут коментувати?

Курська область

Поблизу Курська вночі в четвер, 15 лютого, сталася сильна пожежа на нафтобазі. Інформацію про інцидент підтвердив і губернатор Курської області Роман Старовойт. Спершу в мережі інформували, що палає резервуар нафтобази. Пізніше Старовойт повідомив, що відбулася атака дрона в регіоні, внаслідок чого і виникла пожежа на нафтобазі. У цьому він традиційно звинуватив Україну.

"Внаслідок атаки українського БпЛА у Курському районі стався спалах на нафтобазі. Постраждалих немає. Усі спецслужби працюють на місці", — йшлося в його дописі.

Але це ще не все для Курської області. У ніч на суботу, 17 лютого, губернатору Старовойту знову не давали спати, і він упродовж ночі змушений був "строчити" заспокоювальні пояснення для місцевих мешканців. Хоча яке тут заспокоєння?..

"У Курській області працює ППО. Режим ракетної небезпеки поки що зберігається", — писав Старовойт.

О третій ночі він знову повідомив у Telegram про ракетну небезпеку в області.

"Запущено систему оповіщення населення. Якщо ви перебуваєте вдома, необхідно сховатися в приміщеннях без вікон із суцільними стінами: у коридорі, ванній, коморі. Якщо ви перебуваєте на вулиці — зайдіть до найближчої будівлі, підземного переходу чи паркінгу", — зазначав губернатор.

До речі, відстань від кордону до Курської області майже 100 кілометрів...

Іжевськ

У ніч на суботу, 17 лютого, "бавовна" знову завітала в гості до Іжевська — там спалахнула велика пожежа на неназваному промисловому підприємстві.

В Удмуртії загорілася будівля на площі 2 800 квадратних метрів. Усього до ліквідації пожежі, за даними міністерства з надзвичайних ситуацій Росії, залучили понад 70 осіб і 33 одиниці техніки. За інформацією російських надзвичайників, постраждалих не було.

Що спричинило велику пожежу та що за об'єкт охоплений вогнем, у відомстві так і не повідомили. Але є певні підозри, що й тут не обійшлося  без дронів на об’єкті, який прямо чи опосередковано пов’язаний із війною в Україні...

Жодного тижня — без пожеж у Москві

Поки що "болотяна" столиця графіку дотримується. У ніч на вівторок, 13 лютого в Москві спалахнула масштабна пожежа на нафтопереробному заводі "Газпромнефти". За даними місцевих пабліків, близько 02:30 у районах Капотня, Мар'їно та Братеєво побачили вогняну заграву в небі, яка неабияк налякала росіян.

Очевидці припустили, що горів факел нафтопереробного заводу в московському районі Капотні. До того ж місцеві висунули версію, що, можливо, така вогняна заграва з'явилася через планові роботи зі спалювання палива. Водночас інші стверджували, що на місце поспішали швидка та дві пожежні машини.

Своєю чергою, у московському управлінні міністерства надзвичайних ситуацій стверджували, що нібито "пожеж на території Москви немає". Інформація про постраждалих теж не надходила.

Варто зауважити, що нафтопереробний завод "Газпромнефти" забезпечує 40% потреб Москви у бензині та 50% у дизельному пальному. До того ж завод також є основним постачальником пального для столичних аеропортів. Фактично його паливом заправляється кожен третій автомобіль у Москві. А воно взяло та й спалахнуло...

Бонус із серії "Потєрь нєт"

Дісталося цього тижня й "сушкам" ворога. У суботу, 17 лютого, зранку підрозділи Повітряних сил знищили на Східному напрямку одразу три російські винищувачі. Це відбулося під час спроби ворога завдати удару по Україні керованими авіабомбами.

Про це повідомили у своїх соціальних мережах командувач Повітряних сил Микола Олещук і головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський.

Таким чином до втрат Росії долучилися:

  • два винищувачі-бомбардувальники Су-34;
  • один винищувач Су-35.

"Нас ніщо не зупинить!" — наголосив Микола Олещук.

Але це ще не кінець. У неділю, 18 лютого, вранці українські військові збили ще один російський винищувач-бомбардувальник Су-34. Це сталося приблизно о 06:00.

"Бадьорого ранку, Україно! У московитів знову "потєрь нєт". Сьогодні, близько 06:00, ще один Су-34 "успішно повернувся" на базу!"написав у соціальних мережах командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук.

Су-34

Знищений Су-24. Фото: росЗМІ

Він додав, що в активі українських військових також 12 збитих "шахедів" і керована авіаційна ракета Х-59.

"Підрозділам Повітряних сил дякую за успішну бойову роботу! Усім гарного дня! Разом — до перемоги!" — підсумував Микола Олещук.

Су-34 — це російський всепогодний двомісний винищувач-бомбардувальник. Він сконструйований для здійснення точних ракетно-бомбових ударів по наземних цілях противника в оперативній і тактичній глибині, а також для ураження повітряних цілей противника. Літак може розвивати швидкість до 1,9 тисячі км/год на висоті до 14,6 кілометра.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 18.02.2024 20:00