Від «нестабільної інвестиції» до Тесли. Як Bitcoin витримав коронавірусну кризу та завоював довіру Уолл-Стріт?

04 КВІТНЯ 2021 16:02

Біткойн продовжує прогресувати з моменту свого створення. Криптовалюта почала набувати розголосу на початку 2010-х, проте інвестори та економісти насторожено ставилися до її появи. 

В 2013 році ціна активу вперше перевищила відмітку в тисячу доларів США. Під час «бичачого ралі» (період стійкого зростання цін акцій) в кінці 2017 року боротьба з біткойном лише посилилась, коли за кілька тижнів його ціна виросла в 4 рази, майже сягнувши рівня в 20 тисяч доларів. Спекуляції навколо ціни біткойну точилися з моменту його виникнення, та популяризація криптовалютних активів призвела до виникнення «ведмежого ринку» (економічний період падіння ціни акцій) в 2018 році, який значно обвалив ціну на біткоїн до рівня трохи вище 3 тисяч доларів. Противники біткойна прогнозували крах криптовалютного ринку, проте вже наприкінці першого кварталу 2019 року ціна знову почала зростати, перевищивши позначку в 13 тисяч доларів.  

Економічна криза, пов’язана з пандемією на початку 2020 року, за якою послідувала криза ліквідності, мала значний вплив на всі світові ліквідні ринки. Оскільки ринок біткойн є дійсно вільним від будь-якого впливу, його це зачепило набагато більшою мірою, ніж інші подібні ринки. За кілька годин ціна опустилася більше ніж на 50% – з 8 тисяч до позначки менше 4 тисяч доларів. Власники криптовалюти скористалися такою нагодою, аби придбати ще більше BTC. Прогнози справдилися, і ціна біткойну дійсно підскочила, збільшившись на 400% з березня 2020 року, що дозволило валюті побити свій рекордний максимум, встановлений 1 грудня 2020 року.  

Той факт, що біткойн на даний час є одним з найкращих інструментів страхування проти грошової інфляції, став поштовхом для входження на біткойн-ринок для інституційних інвесторів та великих компаній.

11 травня 2020 року відбувся третій халвінг біткойна. У мережі біткойн халвінг («переполовинення») програмно закладений через кожні 210 000 блоків, тобто раз на чотири роки. Основне завдання механізму халвінгу – контролювати емісію криптовалют і стримувати її інфляцію.

Економісти прогнозують, що якщо ситуація з найбільшою світовою криптовалютою буде розвиватися за схожим з 2017 роком сценарієм, то вже скоро ціна може перевищити позначку в кілька сотень тисяч доларів. 

В 2021 рік біткойн увійшов з ціною на рівні близько 30 000 доларів. У березні 2021 року ціни на BTC злетіли, а загальна вартість криптовалютного ринку знову наблизилася до 2 трлн. доларів. Стрімке зростання пов’язане з підвищенням довіри до криптовалют на Уолл-Стріт. 

Зараз аналітик Deutsche Bank і економіст Гарварду Маріон Лабур передбачає, що «наступні два-три роки повинні стати переломними для біткойнів». 

«Гіпотеза полягає в тому, що біткойн, будучи лідером, отримає користь від мережевих ефектів і стане важливим платіжним засобом у майбутньому» - написав Лабур у звіті  цього тижня.

Однак Лабур очікує, що ціна на біткойн «залишатиметься надмірною» і попереджає «кілька додаткових великих покупок або вихід з ринку можуть суттєво вплинути на рівновагу попиту та пропозиції».

Компанія Ілона Маска  з електромобілів Tesla вплинула на цю рівновагу минулого місяця, заявивши про купівлю біткойнів на 1,5 мільярда доларів. Ця заява підвищила ціну на BTC майже вдвічі з початку 2021 року. 

Тим часом зацікавленість на Уолл-стріт дозволила біткойн з’явитися на радарах традиційної фінансової галузі.

 Стівен Келсо, керівник ринків капіталу в ITI Capital, у коментарях Forbes зазначив, що «раніше брокери та банки списували криптовалюту як «занадто нестабільну», відмовляючись визнати її законним класом активів. Однак ми також спостерігаємо різку зміну підходу з боку інституційних організацій, які дедалі частіше розглядають криптоінвестиції як відповідний накопичувач вартості на тлі стрімкого знецінення фіатних валют».

Автор: Марія-Анна Ратушна

Економіка, 04.04.2021 16:02