Відкриття на Алясці підтвердило страшну легенду індіанців

26 КВІТНЯ 2019 10:41

Про відкриття повідомляє Live Science. Йдеться про збройний конфлікт, відомому як «війна з луками і стрілами». До сих пір історикам було відомо про нього лише з легенд корінних жителів Аляски.

Проведені в селищі Агалігміут розкопки довели, що переказ не бреше. Археологи виявили сліди кривавої битви, яка відбулася близько 350 років тому.

Згідно з легендою війна почалася через інцидент під час ритуальних ігор. Один підліток потрапив іншому дротиком в око. Розлючений батько покарав кривдника свого сина, видавивши йому обидва ока. Це і призвело до сутички двох племен.

При розкопках були виявлені останки 28 осіб, які загинули під час різанини, і близько 60 тисяч добре збережених артефактів. Деякі із загиблих були знайдені зі слідами мотузок. Ймовірно, їх зв'язали перед стратою.

Загиблі лежали обличчям вниз, в їх черепах дослідники виявили отвори - сліди ран від ударів стрілами та списами. Коли точно сталася ця жорстоке подія, невідомо.

Встановлено, що поселення було побудовано між 1590 і 1630 роками нашої ери. Аналіз показав, що воно було зруйновано в результаті нападу і великої пожежі в період від 1652 до 1677 року.

Легенду про серію кривавих конфліктів з покоління в покоління передавали індіанці племені юпік. Наприклад, їх історії свідчать, що воїнів Агалігміута очолила людина на ім'я Піллугтук.

Своє невелике військо він повів на штурм села, відомої під різними назвами, в тому числі Пенгурміут і Кінарміут. Однак жителі цього села були заздалегідь попереджені. Вони влаштували засідку і вбили своїх ворогів.

Суспільство, 26.04.2019 10:41