Фото: Twitter Ентоні Блінкена

Винищувачі F-16 для України: Блінкен спрогнозував, коли ЗСУ отримають літаки

Україні знадобляться місяці, щоб почати використовувати літаки F-16. Перший етап — навчання пілотів та технічного персоналу.

Заяву держсекретаря США Ентоні Блінкена цитує CNN. Він пояснив, що наразі США працюють над тим, щоб передати Україні літаки, але цього недостатньо.

"Справа не лише в самому обладнанні. Це ще й навчання. Це технічне обслуговування. Це вміння використовувати його в об'єднаних збройних силах. На все це потрібен час. Якби завтра було прийнято рішення про передачу F-16, то пройшли б місяці й місяці до того, як вони були б реально введені в експлуатацію. Я вірю, що вони отримають їх, і важливо зосередитись на тому, щоб переконатись, що коли вони це зроблять, вони будуть належним чином підготовлені, зможуть обслуговувати літаки й використовувати їх розумно", — пояснив Блінкен.

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Водночас Володимир Зеленський вже 1 липня заявив, що поки що не визначено графіку навчання українських пілотів, а дехто з іноземних партнерів й зовсім зволікає.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час саміту НАТО заявив, що перші винищувачі F-16 мають літати в українському небі до кінця березня 2024 року. За словами Кулеби, тренування мають початися приблизно у серпні, або ж на початку вересня. Крім того, паралельно триватиме підготовка юридичних рішень, необхідних для передачі літаків, і самих літаків. Проте очільник МЗС зауважив, що на сьогодні існує дуже багато нюансів, тому графік може зсуватися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.07.2023 22:59