Фото: МЗС

Коли Україна отримає перші винищувачі F-16: прогноз Кулеби

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що перші винищувачі F-16 мають літати в українському небі до кінця березня 2024 року. 

Таку заяву він зробив під час інтерв'ю "Радіо свобода".

"Я думаю, що якщо до кінця першого кварталу наступного року перші F-16 будуть літати в українському повітрі, керовані українськими пілотами, то це буде відповідно до графіку", — сказав він.

За словами Кулеби, тренування мають початися приблизно у серпні, або ж на початку вересня. Крім того, паралельно триватиме підготовка юридичних рішень, необхідних для передачі літаків, і самих літаків. Проте очільник МЗС зауважив, що на сьогодні існує дуже багато нюансів, тому графік може зсуватися.

"Але зараз і міністр оборони тут (на саміті НАТО у Вільнюсу, — ред.) працює дуже активно. Ми робимо спільно все для того, щоб максимально пришвидшити цей процес", — додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Збройні сили України не отримають на озброєння американські винищувачі F-16 найближчим часом. Очільник Військового комітету НАТО Роб Бауер вважає, що західну авіацію Україна зможе отримати лише після контрнаступу.

До того ж міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що офіційно сформовано коаліцію для підготовки пілотів України на F-16. До неї увійшли 11 країн. Під час саміту НАТО у Вільнюсі союзники підписали меморандум з Україною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.07.2023 12:57