Чи отримає Україна F-16 до завершення контрнаступу: відповідь адмірала НАТО

Збройні сили України не отримають на озброєння американські винищувачі F-16 найближчим часом. Очільник Військового комітету НАТО Роб Бауер вважає, що західну авіацію Україна зможе отримати лише після контрнаступу.

Про це він заявив в інтерв’ю LBC.

Бауер зазначив, що питання передачі винищувачів Україні "не буде вирішено в короткостроковій перспективі":

"Дискусія про винищувачі є важливою, але вона не буде вирішена в короткостроковій перспективі для цього контрнаступу. Навчання пілотів, підготовка технічного персоналу, забезпечення організації матеріально-технічного забезпечення, яка може фактично підтримувати ці літаки, не будуть доступні до початку контрнаступу", — сказав посадовець.

За словами Бауера, "це зрозуміло", чому Україна просить західні винищувачі, але це не має стосуватися питання контрнаступу. Відповідаючи на запитання, чи вважає він, що Україна може виграти війну проти Росії без винищувачів, Бауер додав:

"Я вважаю, що Україна має перевагу, тому що вона має західні системи зброї, кращу підготовку і, що дуже важливо, набагато вищий моральний дух і мотивацію. І коли вони (українці, — ред.) рухатимуться вперед, і коли вони отримають більше територій, їм доведеться використовувати системи протиповітряної оборони та захищати те, що вони щойно здобули. Отже, знову ж таки, це можливо, але це буде непросто".

Навчання українських пілотів на F-16

Відзначимо, 15 червня міністр оборони України Олексій Резніков після засідання у форматі "Рамштайн" в Брюсселі повідомив про старт навчань для українських пілотів на західних винищувачах. Тренування почнуть спершу на літаках F-16. За його словами, цей процес навчання очолять Нідерланди та Данія. 

Також Резніков заявив, що програму підготовки для F-16 розроблять до липня. Вона міститиме не лише підготовку пілотів. За інформацією Резнікова, у липні пілоти вирушать освоювати винищувачі F-16. Очікується, що вони зможуть навчитися польотам на сучасних літаках набагато швидше, ніж за стандартні шість місяців. 

Зауважимо, що шість країн об’єднали зусилля для роботи над забезпеченням України бойовими повітряними силами. Зокрема, це Велика Британія, США, Бельгія, Нідерланди, Данія та Португалія. 

Нагадаємо, передача Україні винищувачів F-16 може тривати кілька місяців. Крім того, необхідно опрацювати низку деталей, перш ніж військові Збройних сил України зможуть використати західні літаки у великій кількості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Війна, 04.07.2023 10:47