Фото: Twitter Повітряних сил Ізраїлю

США безкоштовно передали Ізраїлю три винищувачі F-35

Ізраїль отримав від Сполучених Штатів Америки нову партію винищувачів п'ятого покоління F-35I Adir. Авіаційний парк тепер збільшився на три літаки.

Про це повідомили у Повітряних силах Ізраїлю.

Винищувачі, які Ізраїль отримує від США безкоштовно, мають бортові номери 958, 959 і 960. Ізраїльська версія винищувача п'ятого покоління має авіаційну електроніку, створену компаніями з Ізраїлю. F-35I Adir може нести ракети Spice-100, Python-5 і Stunner.

Нещодавно було підписано контракт вартістю три мільярди доларів на поставку ще 25 літаків. Угода буде профінансована американськими фондами допомоги. Купівля ще 25 літаків зробить ізраїльський флот F-35 третім за чисельністю у світі. Більше винищувачів п'ятого покоління мають тільки Сполучені Штати і Японія.

Зазначимо, що за декілька тижнів Сполучені Штати Америки розпочнуть навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Щоправда, досі жодна країна не взяла на себе зобов'язання відправити ці літаки в Україну.

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ. Також радник Міноборони Юрій Сак повідомив, що Україна сподівається отримати перші сучасні американські винищувачі F-16 вже восени 2023 року.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання українських пілотів на F-16 стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Виконувач обов'язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен 26 червня повідомив про початок навчань пілотів з України на західних винищувачах F-16. Відомо, що саме Румунія стане базою для підготовки українських пілотів на F-16.

Водночас Володимир Зеленський вже 1 липня заявив, що поки що не визначено графіку навчання українських пілотів на західних винищувачах F-16, а дехто з іноземних партнерів й зовсім зволікає.

11 липня Україна домовилась про навчання українських пілотів на літаках F-16 з Францією. Того ж дня Україна підписала меморандум про створення коаліції для підготовки пілотів на цих винищувачах з 11 державами-партнерами.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час саміту НАТО заявив, що перші винищувачі F-16 мають літати в українському небі до кінця березня 2024 року. За словами Кулеби, тренування мають початися приблизно у серпні, або ж на початку вересня. Крім того, паралельно триватиме підготовка юридичних рішень, необхідних для передачі літаків, і самих літаків. Проте очільник МЗС зауважив, що на сьогодні існує дуже багато нюансів, тому графік може зсуватися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.07.2023 16:23