Влада Сирії і Росія ведуть переговори з озброєною опозицією, яка контролює Думу

05 КВІТНЯ 2018 13:14

Схоже, що бойові дії в Східній Гуті і її повітряні бомбардування припинені. 130 тисяч сирійців змогли покинути цей анклав і знайшли притулок на контрольованій владою території.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Однак жителі Думи, яка також входить до Східної Гути, як і раніше в облозі. В даний час Дамаск і Російська Федерація ведуть переговори з озброєними групами всередині Думи. Про це розповів радник представника ООН по Сирії Ян Егеланн.  

У Східній Гуті протягом декількох років в умовах облоги жили приблизно 400 тисяч чоловік. З 9 березня, коли припинилися бої, цей анклав покинули 130 тисяч чоловік.   

З них 83 тисячі спочатку оселилися в колективних притулках на контрольованій урядом території в сільському передмісті Дамаска.   

Зараз багато хто залишив ці притулки. Переселенці знайшли притулок у родичів або в інших місцях.  

У районах Думи, підконтрольних опозиційним групам, залишається ще від 80 тисяч до 150 тисяч осіб.  

«Зараз йдуть переговори уряду (Сирії) і Російської Федерації з озброєними групами всередині Думи - в тій місцевості, яка як і раніше знаходиться під контролем озброєної опозиції. Ми сподіваємося, що сторони зможуть домовитися ... », - сказав Спеціальний радник ООН з гуманітарної ситуації в Сирії.  

Він висловив надію, що ці домовленості дозволять людям самим вирішити, чи хочуть вони покинути Думу або залишитися там, а також передбачатимуть амністію для тих, хто складе зброю.  

Ян Егеланн підтвердив, що співробітники гуманітарних організацій ООН отримали доступ до багатьох районів Східної Гути, однак вони поки не можуть дістатися до жителів Думи.  

Серйозна нестача коштів і масова евакуація сирійців обертається непомірним навантаженням на гуманітарних співробітників  

Представник ООН нагадав про тяжке становище цивільних осіб в Афрін, Ідліб і багатьох інших районах Сирії. Він підкреслив, що в Сирії не вщухають бомбардування і обстріли. Мирні жителі, як і раніше,  знаходяться в небезпеці і не можуть повернутися в рідні місця.  

Але, за словами представника ООН, останнім часом в пресі все рідше висвітлюють страждання і масові переміщення сирійців, а донори не поспішають виділяти кошти на фінансування проектів в Сирії.   

У цьому році на гуманітарну діяльність в цій країні було надано 7,7 відсотка необхідної для цих цілей суми. Але війна в країні триває. Тільки в перші три місяці цього року переміщеними особами стали півмільйона жителів Сирії.  

 «За підсумками першої чверті року на гуманітарну операцію ООН в Сирії ми отримали лише 7,7 відсотка необхідного фінансування. Це дуже серйозна нестача коштів. Ми не повинні відвертатися сирійців в такий скрутний час», - заявив Ян Егеланн.   

Він додав, що масова евакуація сирійців з обложених районів обертається непомірним навантаженням на гуманітарних співробітників і недолік фінансування ще більше ускладнює їх роботу.

 

Світ, 05.04.2018 13:14