Японські вчені створили супер-скло

19 ГРУДНЯ 2017 12:04

Мабуть, однією з найбільш поширених поломок, пов'язаних зі смартфонами, є тріснутий в результаті сильного удару або падіння екран.   

Інженери довгі роки намагаються вирішити цю проблему, розробляючи все нові і нові захисні покриття і більш міцні склоподібні сплави, але повністю позбутися від появи тріщини або подряпини в результаті все одно не вдається. Проте деяку надію дає нова розробка японських вчених, передає TrueUA з посиланням на You Tube.  

Професор Такузо Гайда і його команда з Токійського університету при розробці нового типу клейкої речовини в результаті розробили склоподібний сплав, що володіє властивістю самовідновлення при чиненні тиску на нього.   

Концепція скла, що має властивість відновлюватися, насправді не нова, проте розробка японських вчених виглядає на тлі інших справжнім кроком вперед.   

Матеріал створений на основі синтетичних полімерів. Для повного відновлення структури скла на його основі потрібно близько шести годин, проте відновний ефект спостерігається вже через кілька хвилин.  

Оновлений матеріал стає таким же міцним, як і був раніше, і здатний витримувати навантаження. Вчені вважають, що подібний ефект досягається завдяки тому, що розділені молекули полімеру або полі-речовини прагнуть повернутися до вихідного стану.  

Більш ранні розробки супер-скла показували можливість відновлення лише поверхневих і неглибоких подряпин. Новий же матеріал може фактично заново збиратися після повного руйнування його структури, наприклад, при переломі.

Така особливість, безумовно, могла б знайти застосування в самих різних практичних сферах.   

Цілком можливо, і при виробництві скляних панелей для різної електроніки, в тому числі і смартфонів. Правда, японські вчені поки не прокоментували, чи можна і чи планують вони даний матеріал комерціалізувати.

 

Технології, 19.12.2017 12:04