«Юнона» наблизилася до розгадки таємниці полярних сяйв на Юпітері

07 ВЕРЕСНЯ 2017 16:01

Вчені місії «Юнона» заявили про те, що загадкові полярні сяйва на Юпітері викликані не електронами, що розганяються, як на Землі, а іншим типом заряджених часток, повідомляє TrueUA з посиланням на NASA.  

Як відзначають дослідники, Юпітер володіє найпотужнішими полярними сяйвами в Сонячній системі.  

У ході дослідження вчені вивчили дані, зібрані за допомогою ультрафіолетового спектрографа і детектора енергетичних часток, встановлених на «Юноні».   

Виявилося, що полярні сяйва Юпітера породжуються не електронами, що розганяються, а іншими процесами, які викликають дуже слабкі північні сяйва на Землі. Коли електрони досягали полюсів Юпітера, вони не розганялися, а розсіювалися хмарами плазми, існуючими у верхніх шарах атмосфери планети, і породжували спалахи світла і ультрафіолетового випромінювання.  

«Найяскравіші полярні сяйва Юпітера викликані якимось бурхливим процесом прискорення, який ми не дуже добре розуміємо», - заявив глава групи дослідників Баррі МАУК.  

«Юнона»  була запущена 5 серпня 2011 року з мису Канаверал, вона є частиною програми New Frontiers . До «Юнони» на орбіті Юпітера працював зонд Galileo, але «Юнона» першої в історії буде робити обліт планети через її полюса. Апарат прибув на орбіту Юпітера 4 липня минулого року.

 

Технології, 07.09.2017 16:01