Фото: Chas news

Нова небезпека на Запорізькій АЕС: окупанти змушують українських працівників запустити четвертий енергоблок

Незаконно призначений окупаційною "владою" "генеральний директор" Запорізької АЕС Юрій Чернічук вмовляє атомників, які відмовились підписати фейкові контракти з "Росатомом", запустити четвертий енергоблок. Український персонал ЗАЕС відмовляється виконувати злочинний наказ.

Про це повідомляє "Енергоатом". 

Там зазначають, що злочинний наказ є прямим порушенням ліцензії на експлуатацію, виданої Держатомрегулювання України. 

"Впродовж останнього тижня через постійний фізичний і психологічний тиск окупантів близько 30 осіб ліцензованого персоналу ЗАЕС покинули Енергодар. Їм вдалось виїхати на підконтрольну уряду України територію. Нині ж оперативний персонал, який завезли з РФ, є абсолютно некомпетентним. Чернічук намагається вийти зі становища, що склалося, та долучити до роботи станції тих українських працівників, які ще раніше відмовились підписати фейкові контракти з "Росатомом" і яким було заблоковано доступ на станцію", — йдеться в повідомленні.

Український персонал усвідомлює, наголошують в "Енергоатомі", що порушення умов ліцензії призведе до втрати персональних ліцензій після деокупації ЗАЕС.

"Закликаємо українських атомників і надалі не виконувати злочинних наказів окупаційного керівництва станції! Пам’ятайте, що рішення нелегітимних керівників можуть призвести до порушення норм ядерної та радіаційної безпеки станції!" — заявляють у "Енергоатомі".

Нагадаємо, "Енергоатом" застрахував усі чотири атомні станції України від ядерного інциденту на понад п'ять мільярдів гривень. Згідно з договором, страховка щодо Запорізької АЕС надається після звільнення станції від російських окупантів.

Головне управління розвідки України попередило, що російські військові можуть здійснити чергову збройну провокацію на території Запорізької атомної електростанції. Цього разу ворог може застосувати важке озброєння. Водночас за інформацією "Енергоатому" російська Федерація зібрала на Запорізькій АЕС кілька тисяч озброєних окупантів. Вороги перетворюють станцію на військову базу. На ЗАЕС впродовж останнього часу ситуація не покращилась, а обладнання, до якого мають доступ окупанти, фактично деградує.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.07.2023 20:43