Зелена економіка допоможе створити 24 млн. нових робочих місць

15 ТРАВНЯ 2018 14:32

Заходи по переходу на екологічно чисту економіку і утриманню глобального потепління в межах двох градусів за Цельсієм дозволять до 2030 року створити 24 млн. нових робочих місць.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Це компенсує можливі скорочення на ринку праці, пов'язані з «озелененням» економіки. До такого висновку прийшли автори доповіді Міжнародної організації праці (МОП).  

Вони рекомендують країнам забезпечити соціальний захист людей, зайнятих, наприклад, в нафтовій або вугільній галузях, які можуть понести втрати. Нові місця з'являться в результаті змін в енергетичному секторі, включаючи перехід на електромобілі і підвищення енергоефективності будівель.   

Робочі руки знадобляться і в галузях, пов'язаних з очищенням повітря, води і ґрунту, а також захистом від екстремальних погодних явищ.   

Всі ці процеси становлять важливу частину плану по переходу на стійке сільське господарство. В даний час в цій галузі економіки зайняті 1,2 млрд. чоловік.  

«Зелена» економіка може допомогти мільйонам людей вибратися з убогості, поліпшить життя багатьох жителів планети і майбутніх поколінь, - говорить заступник Генерального директора МОП Дебора Грінфілд. - Це дуже позитивний посил».  

Найбільше зростання на «зеленому» ринку праці, мабуть, станеться в Азії, де очікується створення 14 млн. робочих місць.   

Європейський ринок, на думку експертів МОП, може додати 2 млн. місць.  

Країни Африки і Близького Сходу, які залежать від експорту енергоносіїв, можуть чекати скорочення робочих місць - якщо вони не переорієнтують свою економіку. Автори доповіді закликають всі країни світу почати готувати своє населення до переходу на екологічно чисте виробництво.  

«Зміна внутрішньої політики дозволить пом'якшити негативний вплив, пов'язаний зі скороченням виробництва в цих секторах», - зазначає один з провідних авторів доповіді Катерин Сагет.  

Дослідники проаналізували дані по 163 галузях економіки. Виявилося, що 14 з них можуть втратити до 10 тисяч робочих місць.   

У двох секторах - це видобуток і переробка нафти - можливі скорочення до мільйона співробітників.  

Автори доповіді закликають поєднати заходи щодо соціального захисту населення з впровадженням інновацій. Це дозволить підтримати людей, зайнятих в найбільш уразливих галузях економіки, і одночасно забезпечити перехід на стале господарювання.

 

Економіка, 15.05.2018 14:32