Знайдено невідомий науці мінерал

28 ГРУДНЯ 2019 22:36

Космос - дивовижне місце, здатне здивувати будь-якого навіть самого досвідченого вченого.

Так, метеорит з невеликого австралійського містечка Уеддерберн протягом майже 60 років є самим невивченим на планеті мінералом, приблизний склад якого вчені намагаються з'ясувати з 1951 року.

Як повідомляє портал Science Alert, маленький 210-грамовий шматок дивного на вигляд каменю, який одного разу впав з неба, до сих пір залишається загадкою для сучасної науки. Або, можливо, він вже перестав нею бути?

Метеорит з Уеддерберна - таємничий мінерал, який може бути чи не єдиним свідком стародавньої катастрофи, що торкнулася відразу кілька планет Сонячної системи.

У дослідженні, опублікованому в серпні цього року, вчені досліджували знайдений в Уеддерберне метеорит, вперше підтвердив можливість природного виникнення того, що вони називають «едскоттітом» - рідкісної суміші залізо-карбідного мінералу, який раніше ніколи не зустрічався на Землі.

Оскільки можливість космічного походження метеорита з Уеддерберна була вперше розглянута лише кылька років тому, відмінні чорно-червоні породи були проаналізовані великою кількістю дослідницьких груп відносно недавно, причому понад третину залишків оригінального зразка все ще залишається невивченою, перебуваючи в геологічних колекціях музеїв Австралії.

Весь інший матеріал був відібраний у вигляді ряду шматочків, витягнутих для аналізу того, з чого зроблений метеорит.

Аналіз унікальної речовини виявив наявність в його складі слідів заліза і золота, а також і більш рідкісних мінералів, таких як шрайберсіт і троіліт.

Відкриття в складі мінералу едскоттіта, який був названий на честь відомого космохіміка Едварда Скотта з Гавайського університету, є досить важливою подією в сучасному науковому світі хоча б уже тому, що ніколи раніше виявлення подібної унікальною атомної формулювання мінералу не відбувалося природним шляхом.

Разом з тим, синтетична версія даного мінералу вже давно відома людству, утворюючи при виплавці всім відомого заліза.

За словами вченого-планетолога Джеффрі Боннінга з Австралійського національного університету, осколок природного едскотта міг опинитися в безпосередній близькості від сільської місцевості Австралії при потужному вибуху гарячого ядра древньої планети.

Як стверджує дослідник, колись давно невідома планета Сонячної системи могла піддатися космічному зіткненню колосальної сили за участю іншої планети або великого астероїда. Осколки цього зруйнованого світу впали на Землю, таким чином зберігши спогад про події, що відбувалися за мільйони і мільярди років до виникнення людства.

Технології, 28.12.2019 22:36