Paris Guardian: ДБР, як останній шанс для України

17 СЕРПНЯ 2018 09:55

Державне бюро розслідувань – як останній екзамен для України. Саме такою бачить ситуацію французьке видання Paris Guardian, яке присвятило цій темі  розширений матеріал. В статті йдеться про те, що західні партнери України доклали достатньо зусиль, аби створити антикорупційні органи, але система сформована ще не до кінця і на даний момент  багато що залежить від рішення, яке прийме голова Державного бюро розслідувань Роман Труба. Від нього, можливо, за залежить майбутнє не лише самого Бюро, але й усієї системи боротьби зі злочинністю в вищих ешелонах влади, екс  та майбутніх чиновників, довіра усіх українців. А також за цим процесом спостерігають і Міжнародні організації, і західні партнери.

Антикорупціний суд повинен  запрацювати ще до кінця 2018 року, пояснюють автори статі. Фінальним акордом у створенні системи антикорупційних органів має стати створення Державного бюро розслідувань, яке повинно зосередитися на фінансових та посадових злочинах вищих чиновників та суддів.

В статті наведені слова секретаря Державного департаменту США Рекса Тіллерсона, що немає ніякого сенсу Україні боротися за її «плоть» на Донбасі, якщо вона втрачає свою «душу» в корупційних тенетах. І західні партнери доклали вже чимало зусиль, аби запрацювала Спеціальна антикорупційна прокуратура та Національне бюро розслідувань. Тепер черга за ДБР, яке має довести спроможність України суттєво обмежити корупцію в вищих ешелонах влади.         Французьке видання пише, що так, чи інакше більшість претендентів на посаду глави ДБР були пов’язані із олігархами, які намагалися отримати вплив на новий антикорупційний орган. «Але Україні пощастило. Конкурс на посаду виграв Роман Труба, що для багатьох стало повною несподіванкою. До свого призначення він – досить молодий та амбітний не був широко відомим і, що головне - замішаним в резонансних скандалах. Можливо, із-за прискіпливої уваги ЗМІ, громадськості та міжнародних організацій впливові клани мусили відступити, сподіваючись, що у молодого директора не вистачить досвіду та вміння виконати найважчу роботу. Йому прогнозували провал і що він не зможе створити та запустити ДБР.       

Зараз триває процес відбору та призначення кандидатів на ключові посади. 18 липня цього року, після завершення відбору були проголосовані 27 кандидатів-переможців. Далі комісія мала оголосити результати та рекомендувати Директору ДБР переможців на призначення. Але за день до голосування в пресу потрапили списки переможців, що було нереальним, аде голосування ще не відбулося! І коли наступного дня комісія проголосувала саме так, як і було зазначено в опублікованих списках, це насторожило суспільство та продемонструвало, що конкурс не прозорий і це може бути проблемою.    

Але закон не зобов’язує керівника ДБР автоматично призначати усіх, кого обрала комісія. Він має право як підписати запропонований комісією список, так і відхилити кандидатури після спеціальної перевірки. Роман Труба також звернувся за допомогою до Ради громадського контролю на   яку покладено обов’язки своєрідного посередника між ДБР та суспільством. Адже після конкурсу до Ради надійшло десятки звернень від громадських організацій та простих громадян, в яких описувалися ознаки суттєвих порушень кандидатами.  

Зараз на плечі молодого Директора Бюро покладена велика відповідальність. Від його рішення, можливо, залежить не тільки майбутнє самого Бюро, але й усієї системи протидії корупції в країні. За цим процесом уважно спостерігають міжнародні організації та західні партнери, які у важкі для України часи стали поруч та простягнули руку допомоги. Втрата цієї довіри для України є вкрай небажаною, резюмує французьке видання. 

Політика, 17.08.2018 09:55