Rocket Lab успішно запустила ракету Electron в перший комерційний політ

11 ЛИСТОПАДА 2018 18:20

Компанія Rocket Lab успішно провела перший комерційний запуск надлегкої ракети Electron: сьогодні вранці ракета вивела на орбіту шість супутників і експериментальний апарат для тестування технологій боротьби з космічним сміттям.

Компанія вела пряму трансляцію запуску, про нього також розповідає портал Space.com.

Rocket Lab відома як розробник і оператор ракети-носія Electron. Це двоступенева ракета надлегкого класу, здатна виводити на низьку навколоземну орбіту корисне навантаження масою до 225 кілограмів. Перший запуск ракети відбувся в травні 2017 року, але через неполадки в системі телеметрії він завершився невдачею.

Другий, успішний запуск Electron пройшов в січні 2018 року. Тоді Rocket Lab вивела за допомогою ракети на орбіту три супутники інших компаній, а також власну сферичну кулю з 65 дзеркальними гранями, який, як запевняють компанії, можна було побачити неозброєним поглядом за рахунок відбиття світла від граней. Обидва запуска проводилися з єдиного на даний момент космодрому Rocket Lab, розташованого на півострові Махія на північному острові Нової Зеландії.

Раніше Rocket Lab оголосила, що вибрала космодром Уоллопс в американському штаті Віргінія в якості місця будівництва свого другого стартового майданчика.

Компанія також має намір здійснити перший запуск ракети Electron вже з нового майданчика до третього кварталу 2019 року.

Технології, 11.11.2018 18:20