NASA оголосило вартість модулів місячної орбітальної станції

06 ТРАВНЯ 2018 17:00

В аерокосмічному агентстві NASA повідомили, що на розробку і створення перших модулів навколомісячної станції Lunar Orbital Platform - Gateway піде 2,7 мільярда доларів. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Scinews.

Необхідна сума складе половину нинішнього річного бюджету Міжнародної космічної станції. На підтримку проекту МКС все партнери сумарно витрачають близько 5 мільярдів доларів. При цьому загальні витрати на будівництво і експлуатацію МКС за станом на кінець 2016 року перевищили 120 мільярдів доларів.

Згідно з презентацією заступника виконавчого директора НАСА по пілотованим програмам Марка Гейера, опублікованій на сайті Національної академії наук США, до кінця 2023 року на проект Lunar Orbital Platform - Gateway планується запросити 2 мільярди 724 мільйона 300 тисяч доларів.

Перші кошти в розмірі 504 мільйонів 200 тисяч доларів на Lunar Orbital Platform - Gateway планується запросити з бюджету США вже в 2019 році.

У цю вартість буде входити розробка і створення до 2022 року базового блоку майбутньої станції – енергоелементу, а також створення до 2023 року житлового модуля.

Їх відправка до Місяця планується на 2022 і 2023 роки відповідно. При цьому наголошується, що запуски на ракетах SLS в цю суму не входять.

У представленому фінансовому плані вказано, що в 2020 році почнеться створення логістичного та шлюзового модулів станції.

Їх запуск планується за межами представленого фінансового плану - в 2024 році. Вартість шлюзовий камери в NASA оцінюють в 702,4 мільйона доларів.

Як повідомлялося, шлюзовий модуль для Lunar Orbital Platform - Gateway можуть запропонувати побудувати Росії. При цьому раніше стало відомо, що США і їх партнери змушують Росію створювати шлюзовий модуль для виходів екіпажів у відкритий космос за американськими технічним стандартам і використовувати американський скафандр замість російського.

У свою чергу Росія запропонувала будувати шлюзовий модуль за гроші США або розділити витрати на його створення з Європейським космічним агентством.

Про те, як буде виглядати вигляд навколомісячної орбітальної станції Lunar Orbital Platform - Gateway, а також рівень участі в її створенні різних країн, в тому числі і Росії, стане зрозуміло в найближчі місяці.

На поточний момент в переговорах зі створення станції беруть участь 15 країн.

Технології, 06.05.2018 17:00