NASA опублікувало останню панораму «Оппортьюніті»

13 БЕРЕЗНЯ 2019 12:25

Команда марсохода «Оппортьюніті» показала останнє панорамне зображення і знімки, отримані ровером незадовго до відходу в сплячий режим в червні 2018 року, з якого він так і не вийшов.

На останній панорамі марсохода видно внутрішній схил західного валу кратера Ендевор, повідомляється на сайті NASA.

«Оппортьюніті» пропрацював на планеті 5352 сола (марсіанські добу), подолавши за цей час рекордні для планетоходів 45,16 кілометра, хоча спочатку термін служби ровера оцінювався в 90 діб і тисячу метрів пройденого шляху.

За весь час роботи марсохід надіслав на Землю понад 217 тисяч зображень, в тому числі п'ятнадцять 360-градусних кольорових панорам навколишньої місцевості, встановив рекорд по пройденому шляху за один день на Марсі (220 метрів) і проаналізував кілька десятків зразків порід.

На початку червня 2018 року в регіон Долина Наполегливості, де знаходиться ровер, прийшла глобальна пилова буря і рівень прозорості атмосфери різко знизився. Через те, що «Оппортьюніті» отримує енергію від сонячних батарей, команді місії довелося призупинити всі наукові операції і перевести ровер в режим енергозбереження. Однак після того, як буря припинилася і прозорість атмосфери повернулася до нормальних значень, марсохід не вийшов на зв'язок.

Передбачається, що ровер пішов в сплячий режим, або стався збій в роботі годинника або передавача. Спроби встановити зв'язок з апаратом тривали до лютого 2019 року, після чого було офіційно оголошено про завершення місії.

Технології, 13.03.2019 12:25