SpaceX почав будувати другий прототип Starship

15 ТРАВНЯ 2019 16:04

Компанія SpaceX почала будівництво другого орбітального прототипу другого ступеня системи Starship and Super Heavy.

Глава компанії Ілон Маск підтвердив цю інформацію, а також розповів, що прототипи будуть створюватися різними командами інженерів, які, тим не менш, будуть обмінюватися інформацією про хід робіт і інженерними ідеями.

SpaceX кілька років працює над проектом надважкого ракети-носія, який дозволить компанії виконувати пілотовані польоти на Місяць і Марс, а також замінить ракети сімейства Falcon для запуску супутників та інших застосувань.

Характеристики проекту істотно змінювалися протягом роботи над ним. У поточній конфігурації він має на увазі створення двоступеневої ракети під назвою Starship and Super Heavy, де Starship - назва другого ступеня і одночасно пілотованого космічного корабля, а Super Heavy - назва першого ступеня.

Обидві ступені будуть багаторазовими і зможуть після запуску повертатися на Землю, приземляючись на космодром або морську платформу подібно до того, як це роблять перші щаблі Falcon 9 і Falcon Heavy.

При поверненні обох ступенів ракета зможе виводити на низьку навколоземну орбіту вантажі масою понад 100 тон.

Компанія планує відпрацьовувати технології, використовувані в проекті, на декількох прототипах. У січні вона завершила будівництво першого прототипу під назвою Starhopper, призначеного для випробування системи реактивної посадки після запуску.

Аналогічним чином SpaceX відчувала систему посадки першого ступеня Falcon 9 на прототипі Grasshopper. Поки Starhopper пройшов два вогневих випробування в прив'язаному в стартовому комплексу стані, проте очікується, що в найближчі тижні компанія приступить до повноцінних випробуванням зі злетом і посадкою.

Крім цього навесні SpaceX почала створювати прототип Starship для орбітальних польотів на споруджуваному космодромі компанії на півдні штату Техас.

Тепер стало відомо, що паралельно з будівництвом прототипу в Техасі інша команда інженерів компанії створює аналогічний прототип недалеко від космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида.

Спочатку це помітив один з користувачів NASA Space-Flight, а потім інформацію підтвердив глава SpaceX Ілон Маск. На фотографії можна бачити циліндричний сегмент корпусу, виконаний зі сталі.

Маск також розповів, що команди будуть працювати незалежно один від одного, але будуть ділитися набутим досвідом, в тому числі і невдалим, і ідеями щодо подальшого будівництва. Мета такого підходу полягає у виявленні найбільш ефективної команди.

Варто відзначити, що подібний підхід з одночасним створенням двох або більшої кількості прототипів нерідко застосовується при створенні космічних апаратів, авіаційної техніки та інших сферах, особливо в проектах, в яких застосовуються нові технічні рішення. Однак зазвичай це має на увазі або будівництво різних апаратів для державного тендеру або будівництво двох ідентичних апаратів однією командою інженерів на випадок відмови одного з них.

Очікується, що перший орбітальний політ Starship відбудеться в 2020 році.

Технології, 15.05.2019 16:04