NASA показало майбутній айсберг площею більше Нью-Йорка

20 ЛЮТОГО 2019 10:13

Багатокілометрова тріщина в шельфовому льодовику Бранта прискорилася в своєму просуванні і не виключено, що скоро від відносно стабільного льодовика відколеться айсберг площею понад 1,7 тисячі квадратних кілометрів – що для порівняння більше ніж місто Нью-Йорк.

Це може дестабілізувати льодовик, на якому знаходиться британська дослідницька станція Halley VIa. Про це йдеться в повідомленні на сайті NASA Earth Observatory.

Шельфовий льодовик Бранта в західній Антарктиді першим досліджував Ернест Шеклтон в 1915 році, а з 1956 року на льодовику працюють дослідні станції серії Halley.

Поточна станція Halley VI відкрилася в 2013 році, і це перша в світі повністю пересувна арктична станція.

З жовтня 2016 року у льодовику з'явилася друга тріщина, так звана Гелловіну, яка рухається на схід, а головна тріщина льодовика, що залишалася стабільною протягом 35 років, останнім часом прискорилася до чотирьох кілометрів на рік.

Вчені припускають, що коли ці тріщини з'єднаються, від льодовика відколеться айсберг площею як мінімум 1,7 тисячі квадратних кілометрів.

Цікаво, що цей айсберг не потрапить навіть до двадцятки найбільших в Антарктиці, але стане найбільшим в історії спостережень за льодовиком Бранта.

Гляціолог Центру космічних польотів імені Годдарда NASA Джо Макгрегор зазначив, що подальша стабільність шельфового льодовика залежить від того, де саме з'єднаються дві тріщини.

Це ж визначить ризик для станції Halley VI, яку в 2016-2017 роках вже довелося пересунути далі від зростаючої тріщини.

Раніше гляціологи з США і Нідерландів показали, що швидкість руйнування антарктичного льодового щита за період з 1979 по 2017 рік зросла більш ніж в шість разів, з 40 мільярдів тон льоду в рік до більш ніж 250 мільярдів тон.

Технології, 20.02.2019 10:13