Alexa зможе визначити зупинку серця, слухаючи подих людини

20 ЧЕРВНЯ 2019 12:45

З 400 000 чоловік, які стикаються з цим щороку в окремій країні, виживає менше 6%. Це головна причина природної смерті. Однак імовірність вижити буде набагато вище, якщо надати негайну допомогу: негайна реанімація може подвоїти або потроїти шанси.

Новий інструмент, який використовує мікрофон розумної колонки або смартфона для виявлення своєчасних сигналів може підвищити показники виживання, повідомляє The Telegraph.

Як врятувати людину із зупинкою серця?

Система, розроблена вченими з Університету Вашингтону, використовує машинне навчання для визначення так званого гаспінг-дихання (відомого також як агональное дихання), яке проявляється у людини, якій не вистачає повітря. Це ранній попереджувальний знак, який проявляється в половині всіх випадків зупинки серця.

Вчені навчили систему, використовуючи записи агонального дихання, отримані при дзвінках в невідкладну допомогу в окрузі Кінг, штат Вашингтон. Вони використовували 729 дзвінків, що дало в цілому 82 години записів. Потім вони навчили систему на інших звуках, які також можна почути в кімнаті, на кшталт хропіння або сонного бурмотіння, щоб відсіяти будь помилкові спрацьовування.

Використовувалося два різних набору записів: звуки сну, зібрані 35 добровольцями, і звуки 12 пацієнтів, які брали участь в дослідженні сну, оскільки страждали від хропіння та апное. Останні записи виробляли звуки, схожі на агональное дихання, допомагаючи поліпшити точність інструменту.

Система змогла правильно визначити агональное дихання в 97% випадків на відстані до 6 метрів.

Поки інструмент знаходиться на стадії перевірки концепції, тому до його виходу в широкий загал ще багато років, хоча вчені планують в кінцевому підсумку комерціалізувати його. Багато що ще належить перевірити.

Найімовірніше, система буде викликати швидку допомогу автоматично, проте попередить людини про це, щоб він міг скасувати виклик.

Технології, 20.06.2019 12:45