200 тисяч дітей на сході України живуть і вчяться під кулями

05 ТРАВНЯ 2018 12:55

Понад чотири роки конфлікту на сході України призвели до колапсу системи освіти в регіоні. В результаті бойових дій знищено та пошкоджено сотні шкіл, 200 тисяч дітей змушені жити і вчитися фактично під кулями і на замінованих територіях. Про це нагадують у Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ), повідомляє TrueUA.

«Діти вчяться в школах, стіни яких пошкоджені снарядами, а вікна закладені мішками з піском. Підвали шкіл стали бомбосховищами. Шкільні подвір'я усіяні уламками снарядів», - сказала глава представництва ЮНІСЕФ в країні Джованна Барберіс.

Вона додала, що вже чотири роки діти на сході України живуть в постійному страху обстрілів. Вони можуть в будь-який момент вибухнути на мінах або інших не вибухнули боєприпасах.

У найважчому становищі перебувають діти і підлітки, які живуть уздовж лінії, що розділяє райони, підконтрольні уряду, і територію, що знаходиться під контролем збройних груп. Їх школи і дитячі сади по обидва боки лінії розмежування сусідять з військовими частинами, складами боєприпасів і контрольно-пропускними пунктами, і, таким чином, піддаються ще більшій небезпеці.

«Ми в ЮНІСЕФ та наші партнери зареєстрували як мінімум вісім випадків, коли військові об'єкти і об'єкти збройних груп були розміщені не далі 500 метрів від дитячих садків та шкіл, а в двох місцях вони перебували всього в декількох метрах від таких закладів. З початку навчального року було відзначено шість випадків, коли колишні будівлі шкіл були зайняті або використовувалися збройними силами або збройними групами», - повідомляють з ЮНІСЕФ.

За останні 16 місяців на сході України були пошкоджені або зруйновані, як мінімум, 45 шкіл. З початку конфлікту постраждали загалом 700 шкільних будівель.

Співробітники Дитячого фонду надають психологічну підтримку українським дітям і розповідають їм про мінної небезпеки.

ЮНІСЕФ допомагає з відновленням і ремонтом шкіл і дитячих садів, постачає ці установи навчальними матеріалами.

Однак з 23,6 млн. Доларів, запитаних в цьому році ЮНІСЕФ на допомогу дітям в постраждалих районах України, отримано тільки 15 відсотків.

Суспільство, 05.05.2018 12:55