30 років Конвенції про права дитини

18 ЛИСТОПАДА 2019 21:21

За 30 років з часу прийняття Конвенції ООН про права дитини, смертність дітей молодше п'яти років скоротилася на 60 відсотків, повідомляє UN.

Це лише один приклад прогресу в справі захисту дітей. Але по всьому світу мільйони дітей живуть в бідності, не ходять в школу, піддаються насильству. А на старі проблеми накладаються нові, наприклад, зміна клімату, міграція і цькування в інтернеті.

Такі дані нової доповіді ЮНІСЕФ, опублікованого напередодні 30-річчя Конвенції ООН про права дитини, вона було прийнято 20 листопада 1989 року.

Автори огляду відзначають, що головні принципи Конвенції знайшли відображення в основоположних документах, законах і стратегіях багатьох країн.

Якщо раніше в школу не ходила мало не п'ята частина дітей (18 відсотків), то сьогодні освіти не отримують 8 відсотків. На 60 відсотків скоротилася смертність серед дітей у віці до п'яти років.

Але ці успіхи торкнулися далеко не всіх. У дітей, що живуть в державах з низьким і середнім доходом, ймовірність померти від хвороби, якої можна було б запобігти, вдвічі вище, ніж у їхніх однолітків в багатих країнах. І якщо в розвинених країнах щеплення від кору, наприклад, отримують 85 відсотків усіх дітей, то в африканських країнах, розташованих на південь від Сахари, - лише половина. Ще приклад: в глобальному масштабі число ранніх шлюбів скорочується, проте число дівчаток з бідних сімей, яких насильно видають заміж, зростає.

Причому, вже існуючі проблеми сьогодні тільки поглиблюються в результаті нових конфліктів, зростання ксенофобії і міграційного кризи.

Свій внесок вносить і зміна клімату: частішають і все більш руйнівними стають природні лиха, викликаючи брак продовольства і води, різкі зміни клімату призводять до поширення хвороб. В ЮНІСЕФ попереджають, що, якщо не вжити термінових заходів, положення багатьох дітей тільки погіршиться.

Ще одна тривожна тенденція - уповільнення темпів вакцинації. Хоча сьогодні щеплення отримує більше дітей, ніж будь-коли в історії, це досягнення сьогодні - під загрозою. Показники щеплень від кору не росли, починаючи з 2010 року, що обернулося спалахами захворювання в багатьох країнах.

У 2018 році було зареєстровано майже 350 000 випадків захворювання на кір, що вдвічі вище, ніж в попередньому, 2017 році.

У ЮНІСЕФ наголошують, що життя дітей покращується там, де є політична воля і рішучість діяти. За словами Виконавчого директора ЮНІСЕФ, Генрієтти Фор, 30-річчя Конвенції про права дитини дає можливість знову підтвердити свою підтримку її принципів і довести це рішучими діями.

Нагадаємо, що Конвенція про права дитини була прийнята Генеральною Асамблеєю в 1989 році і вже в наступному році вступила в силу. Її учасниками є 196 держав, в тому числі і які не є членами ООН, наприклад Ватикан. Єдина держава, що не ратифікувала Конвенцію - це США.

Конвенція, зокрема, передбачає забезпечення права дітей на освіту, гідний рівень життя, а також їх захист від усіх форм насильства та дискримінації.

У сучасному світі виникли нові загрози для дітей, і міжнародне співтовариство вжило заходів, щоб захистити їх від таких явищ, як сексуальна експлуатація та вербування в солдати.

З цією метою були розроблені і прийняті два факультативних протоколи до Конвенції - про участь дітей в збройних конфліктах і торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії.

Ще один протокол, прийнятий чотири роки тому, визнає право дітей відстоювати свої права і дає їм можливість направляти свої скарги до Комітету ООН з прав дитини.

Суспільство, 18.11.2019 21:21