49 журналістів було вбито за 2019 рік

17 ГРУДНЯ 2019 18:12

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» заявили, що за підсумками за 2019 рік 49 журналістів було вбито, 389 перебувають в ув'язненні, а 57 - в заручниках. Організація в своїй доповіді вказує на самій низький показник по вбивству журналістів за цей рік протягом останніх 16 років.

Також «Репортери без кордонів» відзначають, що в 2019 році знизилося вдвічі кількість убитих журналістів серед тих, хто висвітлював збройні конфлікти.

В цілому 17 журналістів убили в Сирії, Ємені та Афганістані. У 2018 убитих було 34. Небезпечним для журналістів регіоном нарівні з Близьким Сходом стала Латинська Америка. Там за рік, що минає загинули 14 журналістів.

«Репортери без кордонів» вказують зміни в статистиці смертності по регіонах: 59% журналістів загинуло в мирних країнах.

- Якщо небувале скорочення числа загиблих журналістів в зонах конфліктів дає привід для радості, то одночасно ми констатуємо, що все більше журналістів навмисно вбивають за їх роботу в демократичних країнах, що становить серйозний виклик для демократій, - передає CNN слова генсека організації Крістофа Делуара.

«Репортери без кордонів» також зазначають, що число необґрунтованих затримань журналістів зросла на 12% в порівнянні з минулим роком. Майже половина затриманих журналістів перебувають у Китаї, Саудівській Аравії та Єгипті.

Нагадаємо, що нажаль, і в Україні сталося вбивство відомого журналіста Павла Шеремета. Автомобіль журналіста був підірваний по шляху на роботу в центрі Києва.

Суспільство, 17.12.2019 18:12