Фото: росЗМІ

Пригожин і надалі створює Путіну проблеми: аналітики ISW підсумували зустріч "вагнерівців" з главою Кремля

Президент Росії Володимир Путін хоче зберегти цілісне бойове угруповання ПВК "Вагнера" навіть після повстання найманців. Однак, продовжити існування терористи мали б без засновника компанії Євгена Пригожина.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни.

Путін в інтерв'ю російському агентству новин "КоммерсантЪ", зазначають аналітики, підтвердив, що 29 червня зустрівся з Пригожиним і 35 командирами "вагнерівців". Глава Кремля пропонував бойовикам можливість служити під керівництвом командира з позивним "Сєдой", який командував терористами протягом останніх 16 місяців. Путін стверджував, що "вагнерівців" нібито "кивнули" у згоду на його пропозицію. Щоправда, Пригожин заявив, що його найманці не погоджуються з рішенням.

"Путін, ймовірно, підкреслив таку реакцію, щоб показати Пригожина як проблему, на відміну від лояльних командирів "вагнерівців", — зазначають аналітики.

А терорист Ігор Гіркін зазначив, що Путіним поступився вимогам Пригожина, але остаточний результат зустрічі поки незрозумілий. Відповідаючи на пряме питання пропагандистів про майбутнє угруповання "Вагнера" як бойової одиниці, Путін продовжував підтримувати абсурдне представлення про те, що в РФ нібито немає приватних військових компаній. Водночас прес-секретар Пентагону бригадний генерал Пет Райдер заявив 14 липня, що "вагнерівці" не беруть участі у військових операціях в Україні в якихось суттєвих допоміжних чи бойових ролях. Водночас, білоруський уряд і незалежні джерела підтвердили, зазначають аналітики, що інструктори групи "Вагнера", які раніше дислокувалися в Африці, прибули на тренувальні полігони в Білорусі.

Нагадаємо, власник приватної військової компанії "Вагнера" Євген Пригожин може перебувати у Білорусі. У п'ятницю, 14 липня, вранці в мережі з'явилося фото особи, схожої на Пригожина, яка сидить у спідній білизні на ліжку в наметі. Його світлина у таборі, що збудували для найманців у РБ, схожа на справжню.

Відомо, що президент України Володимир Зеленський вважає, що бойовики ПВК "Вагнера" не нападуть з півночі на Київ, однак в Росії може бути черговий заколот чи революція. Для його підтримки в країні-агресорці є багато осіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.07.2023 07:25