Фото: Офім президента України

Аналітики пояснили, як Україна зміцнює свої позиції серед лідерів арабського світу

Минулого тижня Володимир Зеленський виступив на саміті Ліги арабських держав у Джидді. Запрошення президента України на саміт Ліги арабських держав — безпрецедентне в історії цієї організації.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій.

Аналітики пояснюють важливість цієї події тим, що арабські країни визнали зростання суб’єктності України у світі. Завдяки цьому наша держава отримала можливість звернутися безпосередньо до лідерів арабського світу та успішно скористалася цією нагодою.

"Київ перехоплює у Москви антиколоніальну риторику при поясненні суті цієї війни: це якраз Росія поводиться в Україні як колоніальна імперія. Україна відіграє важливу роль для продовольчої безпеки на Близькому Сході, а також розраховує на арабські країни для розширення коаліції проти російської агресії", — зауважують у Центрі стратегічних комунікацій

Фахівці вказують, що російська позиція на Близькому Сході слабшають, адже Москва не здатна продемонструвати ані власну свою правоту, ані свою силову перевагу в війні.

Що таке Ліга арабських держав

Ліга арабських держав складається з 22 учасників: Єгипет, Судан, Сомалі, Джибуті, Коморські острови, Ірак, Йорданія, Сирія, Ліван, Алжир, Лівія, Туніс, Марокко, Мавританія, Ємен, Кувейт, Саудівська Аравія, Катар, Бахрейн, Оман, ОАЕ, а також Палестинська автономія

Організація бере участь в політичних, економічних, культурних і соціальних програмах, направлених на сприяння реалізації інтересів своїх держав-членів. Вона виступає як форум для держав-членів в цілях координації їх політичних позицій, задля обговорення питань, що мають загальний інтерес, задля врегулювання суперечок, і розв'язання проблем.

Перший надзвичайний саміт Ліги арабських держав був проведений 27 вересня 1970 року в Каїрі, Єгипет. Саміт відбувся після кривавих подій Чорного вересня в Йорданії та зіткнення між Організацією визволення Палестини й короля Йорданії Хусейна.

Реакція Ліги арабських держав на війну в Україні

Країни-члени організації здебільшого нейтральні до російсько-української війни. Ці країни не підтримали санкції проти Росії та не розірвали з нею зв'язки. Окрім Сирії, ніхто не визнав російської окупації територій України. Частина країн Близького Сходу та Північної Африки, серед яких Алжир, Ірак та спочатку ОАЕ, утримувалися від голосування за резолюції ООН, які засуджують агресію РФ, але пізніше підтримали їх.

Один із найвпливовіших гравців на Близькому Сході — Саудівська Аравія — дотримується нейтральної позиції щодо російсько-української війни. Вона неодноразово закликала до деескалації та висловлювала готовність виступити посередником у врегулюванні. Зазначимо, Саудівська Аравія є одним із найбільших партнерів США в регіоні. Втім, це не заважає їй співпрацювати з Російською Федерацією. Зокрема, 2022 року вона стала стратегічним торговим партнером РФ, увійшовши до десятки імпортерів російської аграрної продукції.

Нагадаємо, Володимир Зеленський у Саудівській Аравії під час виступу на саміті Ліги арабських держав закликав світ допомогти захистити українців від російської агресії та "чесно поглянути" на війну. Він наголосив, що Україна ніколи не обирала війну — не захоплювала чужі землі, не анексувала їх, не займалася розграбуванням чужих ресурсів. Також глава держави закликав Саудівську Аравію допомагати у визволенні українців з полону РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.05.2023 02:07