Фото: Офіс президента

Саміт Ліги арабських держав: що важливого сказав Зеленський світу

У п'ятницю, 19 травня, президент Володимир Зеленський виступив на саміті Ліги арабських держав. Гарант закликав світ допомогти захистити українців від російської агресії та "чесно поглянути" на війну.

Про це повідомив Офіс президента України.

На початку свого виступу український гарант зауважив, що в Україні триває 450-й день повномасштабної війни, яка ведеться проти нас російськими загарбниками. Зеленський зауважив, що Україна ніколи не обирала війну — не захоплювала чужі землі, не анексувала їх, не займалася розграбуванням чужих ресурсів.

"Але ми ніколи й не підкоримося будь-яким чужинцям та колонізаторам. Тому ми боремось! І я впевнений, що цю нашу головну емоцію зрозуміють усі ваші народи. Також я впевнений, що всі ваші народи зрозуміють і головний заклик, який хочу залишити тут, у Джидді. Шляхетний заклик до всіх вас  сприяти захисту наших людей, включно з українською мусульманською спільнотою!" — зазначив Зеленський.

Також глава держави закликав Саудівську Аравію допомагати у визволенні українців з полону РФ.

"Ми вже маємо позитивний досвід із Саудівською Аравією з визволенням наших людей, яких захопила Росія. Ми можемо розширити цей досвід. І якщо тут є ті, хто має іншу позицію і не називає війну "конфліктом", я впевнений ми можемо бути об'єднаними у звільненні людей з російських в'язниць", — наголосив Володимир Зеленський.

Український гарант додав, що разом із ним на саміт приїхав Мустафа Джемілєв, лідер кримськотатарського народу.

"Тут зі мною шановний Мустафа Джемілєв  лідер кримськотатарського народу, одного з корінних народів України. Їхній дім  Крим, центр мусульманської культури в Україні", — наголосив президент України.

Він зазначив, що кримські татари, які є частиною мусульманської світової спільноти, першими постраждали від російської окупації.

"На жаль, серед вас є й ті, хто заплющує очі на ці випадки та незаконну анексію. Я тут, щоб кожен міг чесно поглянути, хоч би як росіяни намагалися вплинути, незалежність має зберігатися", — сказав президент.

Він подякував Саудівській Аравії за допомогу в переговорах щодо повернення полонених і закликав країни на саміті приєднатися до української формули миру.

"Вітаю всіх, хто готовий приєднатися до нас на шляху справедливості. Україна опублікувала формулу миру, щоб покласти край війні. Ви можете побачити, як це працює на прикладі продовольчої безпеки...Кожній із почесних делегацій передали документ вашою мовою із десятьма пунктами формули миру. Будь ласка, ви можете обрати той напрям, який ви вважаєте доцільним. І я буду вдячний кожному з вас, хто обере саме напрям порятунку людей, яких утримують у російській неволі. Тому я запрошую всіх, хто поважає мир, долучитися до реалізації формули миру й таким чином зменшити ворожнечу та війни, страждання і зло", — додав Зеленський.

Що таке Ліга арабських держав

Ліга арабських держав складається з 22 учасників: Єгипет, Судан, Сомалі, Джибуті, Коморські острови, Ірак, Йорданія, Сирія, Ліван, Алжир, Лівія, Туніс, Марокко, Мавританія, Ємен, Кувейт, Саудівська Аравія, Катар, Бахрейн, Оман, ОАЕ, а також Палестинська автономія

Організація бере участь в політичних, економічних, культурних і соціальних програмах, направлених на сприяння реалізації інтересів своїх держав-членів. Вона виступає як форум для держав-членів в цілях координації їх політичних позицій, задля обговорення питань, що мають загальний інтерес, задля врегулювання суперечок, і розв'язання проблем.

Перший надзвичайний саміт Ліги арабських держав був проведений 27 вересня 1970 року в Каїрі, Єгипет. Саміт відбувся після кривавих подій Чорного вересня в Йорданії та зіткнення між Організацією визволення Палестини і короля Йорданії Хусейна.

Реакція Ліги арабських держав на війну в Україні

Країни-члени організації здебільшого нейтральні до російсько-української війни. Ці країни не підтримали санкції проти Росії та не розірвали з нею зв'язки. Окрім Сирії, ніхто не визнав російської окупації територій України. Частина країн Близького Сходу та Північної Африки, серед яких Алжир, Ірак та спочатку ОАЕ, утримувалися від голосування за резолюції ООН, які засуджують агресію РФ, але пізніше підтримали їх.

Один із найвпливовіших гравців на Близькому Сході — Саудівська Аравія — дотримується нейтральної позиції щодо російсько-української війни. Вона неодноразово закликала до деескалації та висловлювала готовність виступити посередником у врегулюванні. Зазначимо, Саудівська Аравія є одним із найбільших партнерів США в регіоні. Втім, це не заважає їй співпрацювати з Російською Федерацією. Зокрема, 2022 року вона стала стратегічним торговим партнером РФ, увійшовши до десятки імпортерів російської аграрної продукції.

Нагадаємо, 19 травня президент України Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії. Там він зустрінеться зі Спадкоємним принцом Мухаммадом бін Салманом аль-Саудом та проведе інші двосторонні переговори.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.05.2023 18:37