Аналіз, який зможе передбачити дату смерті вашого серця!

18 ЖОВТНЯ 2017 12:32

Безліч клінічних досліджень дозволяють спрогнозувати зміну стану здоров'я і припустити, що людини чекає в майбутньому, інформує TrueUA з посиланням на JAMA Cardiology і European Heart Journal.   

Але не так давно вчені з Університету Джонса Хопкінса оприлюднили нові дані, згідно з якими інформація, зашифрована в мітохондріях, може дати інформацію про те, наскільки великий ризик людини померти від захворювань серця.   

Розроблений тест може не лише передбачити, чи чекає людину раптова сердечна смерть, але і запобігти їй.   

Приміром, дати можливість почати лікування заздалегідь. Згідно з даними дослідження, вчені з'ясували, що чим менше числа копій мітохондріальної ДНК у людини, тим вище ризик смерті від серцевих захворювань.  

Очолював дослідження доктор Ден Екрінг. Вчений і його команда зібрали генетичні дані у майже 22 000 пацієнтів, у яких був зроблений вимір кількості копій мітохондріальної ДНК і проведено порівняння з кількістю ядерної ДНК.   

Усі дані були внесені в кардіологічний калькулятор, який зараз є «золотим стандартом» в діагностиці захворювань серця.  

Він враховує масу критеріїв: від артеріального тиску до рівня холестерину і стажу паління до частоти сердечних скорочень.   

Додавання нового ДНК-критерію дозволило передбачити у шести чоловік, що не входили до групи ризику, серцевий напад впродовж наступних 5 років.   

А 139 чоловік змогли відмінити без шкоди для здоров'я профілактичне лікування статинами, яке було прописано.  

Друге дослідження лише підтвердило результати: учені виміряли число копій мітохондріальної ДНК у 11 093 пацієнтів і виявили, що впродовж 20 років 361 людина, у яких цей показник був знижений, померла від раптової зупинки серця.   

«Ми вважаємо, що число копій мітохондріальної ДНК є новим маркером чинників ризику серцево-судинних захворювань. Їх число може вказати на термінову необхідність початку лікування. За допомогою нашого методу ми можемо створити тест, який виявлятиме людей, схильних до ризику раптової сердечної смерті найближчим часом».

 

Суспільство, 18.10.2017 12:32