Астрономи підтвердили зіткнення між двома галактиками-супутниками Чумацького Шляху

26 ЖОВТНЯ 2018 17:52

Якщо ви подивіться на небо вночі, перебуваючи в південній півкулі, ви побачите дві світлі хмари, що стоять в стороні від Чумацького Шляху. Ці хмари зірок є галактиками-супутниками Чумацького Шляху: Мала та Велика Магелланова Хмара (ММХ і БМХ).

Використовуючи останні дані, представлені новим потужним космічним телескопом, астрономи з університету Мічігану виявили, що південно-східний регіон, або «крило», Малої Магелланової Хмари відходить від основного тіла цієї карликової галактики, повідомляє Phys.

Це однозначно свідчить на користь того, що Мала і Велика Магелланові Хмари недавно зіткнулися.

Разом з міжнародною командою Саллі Ой, професор астрономії Мічиганського університету, і науковий співробітник Джонні Дориго Джонс вивчали ММХ, намагаючись знайти зниклі зірки, або зірки, які були викинуті з скупчень всередині ММХ. Щоб спостерігати за галактикою, вони використовували новітні дані космічного телескопа «Гайя» - нового орбітального телескопа, запущеного Європейським космічним агентством.

Вивчаючи ці дані, вчені також помітили, що всі зірки в крилі - південно-східній частині ММХ - рухаються в одному напрямку і з однією швидкістю. Це говорить про те, що ММХ і БМХ, ймовірно, зіткнулися кілька сотень мільйонів років тому.

Технології, 26.10.2018 17:52