Азіатські країни лідирують в рейтингу найсильніших паспортів

10 СІЧНЯ 2019 13:06

Японія - володарка «сильного» паспорта в 2019 році, вважає Henley Passport Index. Її громадяни можуть подорожувати без візи в 190 країн світу. Друге місце поділяють Сінгапур і Південна Корея (по 189 безвізових напрямків).

Німецький паспорт опустився з другого на третє місце і ділить його з французьким, забезпечуючи своїм власникам безвізовий доступ в 188 країн.

Найбільший прорив зробили Китай (69 місце), Колумбія (42 місце), Тувалу (42 місце) і ОАЕ (22 місце), піднявшись у рейтингу на п'ять рядків. Ще два роки тому Китай займав 85 місце (з можливістю в'їзду всього в 51 країну). За словами укладачів рейтингу, успіх китайського паспорта, який тепер дозволяє своїм власникам подорожувати в 74 країни світу, підкреслює тренд на посилення впливу Азії в світі.

Традиційно сильні США і Великобританія в цьому році послабили свої позиції. Сполучені Штати опустилися з п'ятого на шосте місце, поділивши його з Великобританією, яка в минулому році була четвертою (185 країн). У 2015 році обидві країни були першими, повідомляє Euro News.

Найменш привабливі паспорта - у Іраку та Афганістану, по ним без візи можна в'їхати всього в 30 країн світу.

В цілому автори Henley Passport Index вважають, що країни поступово відмовляються від візового режиму на користь більшої мобільності.

Консалтингова компанія Henley & Partners складає щорічний рейтинг паспортів вже 14 років. Дослідження засноване на даних Міжнародної асоціації повітряного транспорту.

Суспільство, 10.01.2019 13:06