Бактерії сприяють розвитку раку підшлункової залози

26 БЕРЕЗНЯ 2018 17:42

Вчені з Американської асоціації з вивчення раку з'ясували, що бактерії можуть стимулювати розвиток раку підшлункової залози, пригнічуючи імунну систему.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Deccan Chronicle.  

Бактеріальне навантаження в зразках пухлин пацієнтів з аденокарциномою протоків підшлункової залози була значно вище, ніж в зразках тканин підшлункової залози здорових добровольців.   

Крім того, дослідження на мишах показали: усунення деяких шкідливих бактерій уповільнювало зростання пухлини підшлункової залози, звертало назад пригнічення імунітету і активовано PD1 (білок імунної системи).  

Ще дослідники порівняли зразки калу 32 пацієнтів з аденокарциномою підшлункової залози і 31 здорової людини.   

Фахівці встановили, що склад бактерій в зразках здорових людей і онкологічних хворих відрізнявся. У здорових добровольців бактеріальний склад був різноманітніше.   

Серед людей з раком підшлункової залози найбільш поширеними виявилися Proteobacteria, Bacteroidetes і Firmicutes.  

В ході досліджень на мишах було виявлено, що бактерії при раку підшлункової залози переміщалися з кишечника в підшлункову залозу.   

Усунення цих бактерій за допомогою антибактеріальної терапії уповільнювало прогресування раку підшлункової залози.   

Маса пухлини при цьому зменшувалася приблизно на 50%. В пухлину стало проникати більше Т-клітин, рівень PD1 підвищився, а популяція супресорних клітин мієлоїдного походження зменшилася.  

Коли вчені знову ввели бактерії мишам після курсу антибактеріальних препаратів, захист зруйнувався.  

Це свідчило про те, що бактерії допомагали пухлині підшлункової залози рости. Поєднання антибактеріальної терапії з певним видом імунотерапії посилювало активацію Т-клітин CD4 + і CD8 + у гризунів.   

За словами фахівців, така комбінація може стати новим методом лікування аденокарциноми підшлункової залози.

 

Суспільство, 26.03.2018 17:42